|
 |
|
|
Avtor
|
Komentar
|
SFronta
Enfant terrible
(22/3/04 11:37)
|
Re: Hemingway v Kobaridu
Citat: To razen njega očitno 100% ne ve nihče.
Rodil sem se po WW2, torej nisem mogel biti njen udeleženec. Poleg mene to ve 100% vsak, ki ve, kdaj sem se rodil.
100% se ve, da je Hemigway šele junija 1918 prišel v Evropo. Kakšen dokaz še rabite, da ni bil na soški fronti, ki se je končala pol leta prej? Morda njegovo notarsko overjeno izjavo, v kateri izjavlja: "Jaz, Ernesto Hemingway pri polni zavesti in treznosti izjavljam, da se nisem udeležil soške fronte"?
Edited by: SFronta at: 22/3/04 11:47
|
bojan64
aka Al Bundy
(22/3/04 11:51)
|
Verjamem , da ni bil na udeleženec bojev na SF , morda pa je bil tam kasneje.
|
Gorazds
k.u.k. Gartenheld
(22/3/04 11:59)
|
Citat: Poleg mene to ve 100% vsak, ki ve, kdaj sem se rodil.
Ti kar mežikaj, ampak ta podatek si sam razkril vesoljnemu RTV občinstvu...
Citat: Morda njegovo notarsko overjeno izjavo, v kateri izjavlja: "Jaz, Ernesto Hemingway pri polni zavesti in treznosti izjavljam, da se nisem udeležil soške fronte"?
Če bi bil notar česa takega niti pod razno ne bi upal overiti...
|
SFronta
Enfant terrible
(22/3/04 12:09)
|
Citat: Verjamem , da ni bil na udeleženec bojev na SF , morda pa je bil tam kasneje.
V zgodovinopisju in še kje velja, da moraš imeti dokaze, preden rečeš kaj takega.
Morda je bil Hemigway tudi na Luni. Kaj pa če je bil njegov samomor lažen in se je 1969 kot slepi potnik prešvercal na Apollo 11. Zdaj mi pa TI dokaži in se jebi do nezavesti z dokazovanjem, da se ni.
|
yurko
Veni, vidi, idi
(22/3/04 12:25)
|
Naslov topica je zelo zgovoren: "Ernest Hemingway v Kobaridu za telebane" ali malce drugače zapisano: "Telebanom, ki mislijo, da je bil Ernie v Kobaridu".
|
bojan64
aka Al Bundy
(22/3/04 12:26)
|
Citat: Zdaj mi pa TI dokaži in se jebi do nezavesti z dokazovanjem, da se ni.
J..e se mi kje je bil . Če je tako znan pisatelj zaradi tega še ni bog. Koliko drugih pozabljenih ljudi je bilo resnično na SF pa se o njih ne govori toliko. Zaradi mene je bil MORDA tam tudi kasneje, tako kot je bil lahko tudi na luni ali pa morda apolo 11 ni bil nikoli na luni in je bilo vse skupaj posneto. Pa ti dokaži, da ni bilo tako (ali pa si bil morda z apolom 11 na luni in imaš 100% dokaz).
Pa brez zamere , saj se zaradi enega Ernesta ne mislim prerekati in spuščati v nesmiselne besedne dvoboje, saj vem, da bom proti Tomažu potegnil ta kratko.
|
yurko
Veni, vidi, idi
(22/3/04 12:33)
|
Citat: Morda je bil Hemigway tudi na Luni. Kaj pa če je bil njegov samomor lažen in se je 1969 kot slepi potnik prešvercal na Apollo 11.
Pri Hemingwayu bi res lahko bilo mogoče, da se je znašel na kakšni gospodični Luni, potem ko se je do nje pripeljal z vlakom Apollo 11, ne da bi plačal karto. Nikoli ne veš.
Edited by: yurko at: 22/3/04 12:33
|
SFronta
Enfant terrible
(22/3/04 12:37)
|
Mi je že jasno, t.i. Albin Mlakar trik.
|
bojan64
aka Al Bundy
(22/3/04 12:37)
|
Citat: Pri Hemingwayu bi res lahko bilo mogoče, da se je znašel na kakšni gospodični Luni, potem ko se je do nje pripeljal z vlakom Apollo 11, ne da bi plačal karto. Nikoli ne veš.
Pa flašo ruma je imel s sabo. Me malo spominja na našega Franceta iz Vrbe, kateri je svoje najboljše stvaritve naredil v stanju večje zavesti .
|
SFronta
Enfant terrible
(23/3/04 0:09)
|
Hemingway v Kobaridu in na soški fronti za telebane
Citat: Naslov topica je zelo zgovoren: "Ernest Hemingway v Kobaridu za telebane" ali malce drugače zapisano: "Telebanom, ki mislijo, da je bil Ernie v Kobaridu".
Opazil sem, da ljudje ne dojemajo, da ni bil ne v Kobaridu ne na soški fronti. 80% jih je po raziskavi OECD pač funkcionalno nepismenih.
Zakaj omenjam funkcionalno nepismenost? Če normalno funkcionalno pismenemu poveš podatka:
- soška fronta se je končala konec oktobra 1917
- Hemingway je odplul iz ZDA v Evropo šele maja 1918
se tu konča debata, saj je normalno funkcionalno pismen človek sposoben "sprocesirati" obe informaciji v zaključek, da EH pač ni bil udeleženec soške fronte.
|
bojan64
aka Al Bundy
(23/3/04 8:43)
|
Re: Hemingway v Kobaridu in na soški fronti za telebane
Citat: Opazil sem, da ljudje ne dojemajo, da ni bil ne v Kobaridu ne na soški fronti. 80% jih je po raziskavi OECD pač funkcionalno nepismenih
Včasih bi se moral med njih prišteti še kdo kateri misli, da ne spada med njih, saj ne zna prebrati posta zgoraj, kjer sem napisal:
"Verjamem , da ni bil na udeleženec bojev na SF , morda pa je bil tam kasneje. "
Predvsem del stavka pred vejico.
|
Gorazds
k.u.k. Gartenheld
(23/3/04 8:58)
|
Vau! Bojan se je razjezu! Nisem mislil, da je to sploh možno...
|
yurko
Veni, vidi, idi
(23/3/04 9:06)
|
Citat: Predvsem del stavka pred vejico.
Katero vejico?
|
yurko
Veni, vidi, idi
(23/3/04 9:08)
|
Ko so za vse krivi šoferji avtobusov
Citat: Opazil sem, da ljudje ne dojemajo, da ni bil ne v Kobaridu ne na soški fronti. 80% jih je po raziskavi OECD pač funkcionalno nepismenih.
Mislim, da narobe razmišljaš. Po moje gre normalno funkcionalno pismen prebivalec Slovenije v "minus". Glej razlago miselnega vzorca.
Imamo dva primera:
- avtobus gre s postaje ob 12.00, ti na postajo prideš ob 12.10. Boš ujel avtobus?
- na računu imaš 100.000 SIT, smučanje pa bi stalo 140.000. Greš lahko smučati?
Za kateri primer bi se odločil?
Prvega večina ne dojame, ker se vozi z avtomobili, zato se jim niti ne da računati, tisti, ki se peljejo z avtobusi, bi pa ga najbrž ujeli, saj ima ponavadi zamudo.
V drugem primeru pa bi šel na banko in bi dvignil kredit ter si plačal smučanje.
In tu imamo misleni vzorec, uporab(lj)en tudi pri Hemingwayu.
Ko smo že pri avtobusih:
Policaji so se učili negativna števila in nikakor niso dojeli, kaj je to negativno število.
"Od pet odšteješ osem in dobiš minus tri. Koliko je to? Če k temu prišteješ tri, dobiš nič. Jasno?"
Le enemu se je nekaj svitalo: "vem, vem, zdaj mi je jasno".
"No, potem pa razloži še ostalim kolegom."
"Glejte, na avtobusu se pelje pet ljudi. Na postaji jih izstopi osem. Se pravi, da morajo trije priti gor, da bo avtobus prazen."
Pa še en malo "težji" primer:
Moški je imel dve ljubici, vsako na svojem koncu mesta, vendar se ni mogel odločiti h kateri bi šel, saj je imel obe enako rad, pa si je rekel: "Grem na avtobusno postajo, saj na oba konca vozita avtobusa. V eni uri gre v eno smer natanko toliko avtobusov, kot v drugo smer. Se pravi, da bom stopil na prvi avtobus, ki pride in zadeva bo rešena." Po enem mesecu je malce sešteval črtice in ugotovil, da je bil pri prvi ljubici natanko dvakrat več, kot pri drugi. Kako to?
Odgovore pričakujem najkasneje čez en mesec.
In še en, ki sploh ni primer:
"Prosimo vse, ki se vozijo v center z avtomobili, da zaradi parkirne stiske raje pridejo z avtobusom."
Pa en zagodrnja: "Kako naj se pripeljem z avtobusom, če še avta nimam kje parkirati!"
In zakaj sploh pišem o avtobusih? Ker je zadnji vlak očitno že odpeljal.
|
bojan64
aka Al Bundy
(23/3/04 9:25)
|
Re: Ko so za vse krivi šoferji avtobusov
Citat: Katero vejico?
Bravo Yurko spet si me našel na napačni nogi.
Med prvo in drugo vejico , bolj natančno.
Hvala bogu, da obstaja ta forum, saj moram priznati, da nisem vedel, da je EH prišel v Evropo šele po preboju SF.
Na žalost se ne spomnim več, kaj o tem pravijo v KM.
Gorazd sicer pa nisem preveč borbene narave. Če bi bil bi bila morda sodelavca.
|
Gorazds
k.u.k. Gartenheld
(23/3/04 9:29)
|
Citat: Po moje gre normalno funkcionalno pismen prebivalec Slovenije v "minus".
Ne le posameznik... Tak je naš sistem. Od kar pomnim. Kako naj bodo ljudje drugačni?
Recimo: vrtec stane (polna cena, recimo, od oka) 80 jurjev po glavi. Ženska ima tri v vrtcu in hodi na šiht za minimalca.
|
Gorazds
k.u.k. Gartenheld
(23/3/04 9:35)
|
Citat: Gorazd sicer pa nisem preveč borbene narave. Če bi bil bi bila morda sodelavca.
Spet eden, ki misli, da smo tu sami ramboti... Napaka! Rambotov je samo par komadov, da čuvajo "intelektualni" potencial...
|
bojan64
aka Al Bundy
(23/3/04 9:48)
|
Sploh ne mislim, da moraš biti rambo. Ali pa morda? Odvisno s katere strani gledaš ramba. Če ga gledaš s strani mojstra preživetja in prikrivanja v naravi, potem je rambo zelo poziteven. Večina ga pač vidi kot "demolition mana".
Vendar če pride kdaj (bog ne daj na bo) do kakega spopada, nam bodo rambi še kako prav prišli.
No pa še en "intelektualni" vic:
Policist je pristopil k prodajalcu in ga vprašal: "Kaj prodajaš?"
"Peške od jabolk."
"Po koliko pa so?"
"Dva tisoč tolarjev za eno peško."
"Zakajso pa tako drage?"
"Ker ti po njih začnejo delovati možgani."
"No, bom pa kupileno!" se je odložil policist.
Policist je pojedel peško, odšel, nato pa se je kmalu vrnil. "Prevaral si me!" je rekel prodajalcu.
"Za dva tisočaka bi si lahko kupil deset kilogramov jabolk in tako dobil več sto pešk!"
"No,vidiš, da deluje! Možgani so ti začeli delovati!" je rekel prodajalec.
"Čeje pa tako, mi daj še eno!" je rekel policist.
Edited by: bojan64 at: 23/3/04 9:50
|
bojan64
aka Al Bundy
(23/3/04 10:00)
|
A lahko še zaključek zgodbe o EH,
1. Ernest ni bil udeleženec bojev na SF, ker je prišel v Evropo šele potem, ko je bila fronta že prebita ter se je frontna črta prenesla na Piavo.
2. Inspiracija za knjigo "Zbogom orožje" pa so bili ravno dogodki v zvezi s prebojem SF pri Kobaridu in potem brezglavi beg Italijanske vojske in civilov .
3. V filmu "Zbogom orožje" (knjige še nisem bral) se omenja Kobarid, torej so opisani dogodki nedvomno dogajajo pri nas.
Če se strinjate s tem, potem po mojem v KM še vedno lahko visi slika EH, vendar s pripisom, da je veliki pesnik v svoji knjigi opisoval dogodke s SF , da pa sam ni bil udeleženec tega, saj je prišel na Italijansko fronto šele v letu 1918.
|
yurko
Veni, vidi, idi
(23/3/04 10:05)
|
Citat: Med prvo in drugo vejico, bolj natančno.
Del stavka med obema vejicama se da razumeti tudi takole:
Trditev povprečno pismenega Slovenca, ki pozablja vejico: "Da, ni bil na udeleženec bojev na SF"
Začudenje povprečno pismenega Slovenca: "Da ni bil na udeleženec bojev na SF?".
Se pravi, da vlada zmeda, ko se samostojno ne moreš odločiti, zato potrebuješ več podatkov - te pa najdeš pri "verodostojnih virih". Če 115.000 krat piše, da je Hemingway bil na soški fronti, bo najbrž že držalo (iracionalna vera).
|
|
-
-
Splošno
-
-
 |
 |
|
 |
|