SF15-17
    > Splošno
        > Prvi blitzkrieg v Kobaridu za telebane

Avtor Komentar
SFronta
enfant terrible
Posts: 2285
(15/1/04 19:54)
Prvi blitzkrieg v Kobaridu za telebane
Iz visokonakladnega prospekta nagrajenega muzeja v Kobaridu in z občinskih spletnih strani.
Citat:
Ta spopad (op.: preboj pri Kobaridu) označujejo naslednje značilnosti:
Tako pravijo naši "strokovnjaki". Kaj pa pravijo o zgodovini in razvoju blitzkriega po svetu?

www.artpolitic.org/infopedia/bl/Blitzkrieg.php
Izgleda, da preboj pri Kobaridu le ni bil prvi primer blitzkriega v zgodovini bojevanja, blitzkriega se je očitno na enak način loteval že Aleksander Veliki. ;)
Citat:
Precursors and Successors

Although trumpeted as a truly modern style of war, Blitzkrieg's theoretical basis was almost as old as war itself. Similar strategies were employed by Alexander the Great in classical times; Napoleon was a master of them; and they were used on a smaller scale by both sides in the closing stages of World War I. Germany itself had a long tradition of using deep penetration tactics: in the Franco-Prussian War the Prussian army, knowing that the French could field larger forces, devised a war plan that relied on speed. If, on declaration of war, they could mobilise, invade and seize Paris fast enough, then they would be victorious before the vast French army could form and retaliate. This tactic was used to devastating effect in 1871, and was developed into the Schlieffen Plan, which was used at the start of World War I and very nearly succeeded. (See trench warfare and Battle of the Marne[?].)
www.achtungpanzer.com/blitz.htm

www.historylearningsite.co.uk/blitzkrieg.htm

Kaj pa pravi lekcija za angleške osnovnošolce z njihovega izobraževalnega portala (link spodaj)?
www.spartacus.schoolnet.co.uk/2WWblitzkreig.htm
Citat:
Blitzkrieg

The German military strategy of using of fast-moving tanks, with motorized infantry and artillery supported by dive-bombers, and concentrating on one part of the enemy sector, became known as Blitzkrieg (lightning war).
college.hmco.com/history/readerscomp/mil/html/mh_006400_blitzkrieg.htm

Slišali smo celo že zgodbico, da preboj pri Kobaridu kot prvi primer blitzkriega v zgodovini bojevanja poučujejo celo na ameriški vojaški akademiji v West Pointu. Naj verjame, kdor hoče, ostali pa bi morda želeli prebrati, kaj je o blitzkriegu na internetu napisal colonel (polkovnik) Robert Doughty "head of the Department of History at the U.S. Military Academy".
Citat:
Colonel Robert Doughty heads the Department of History at the U.S. Military Academy. He received his Ph.D. in History from the University of Kansas. Colonel Doughty has written two books about the French military in World War II, The Breaking Point and Seeds of Disaster. He is currently working on a book on French military strategy and doctrine in World War I.
Upam, da mi ni treba prevajati, za koga gre - samega šefa zgodovinarjev na West Pointu. Klikni za njegov sestavek na to temo.

Blitzkrieg je - želeli ali ne - neločljivo povezan z nekim drugim pojmom, brez katerega ne obstaja in ki se mu reče "mobile warfare" (najbližji prevod bi bil motorizirano bojevanje ali pa bojevanje z motoriziranimi vozili: tanki, samohodkami, motorizirano pehoto in artilerijo, močno podporo letalstva, ki "očisti" pot oklepnikom itd.), tega pa soška fronta seveda ni nikoli videla.

Beri naprej na Googlu, kjer je še več zanimivega branja.


Zgodovinski posnetki nemških tankov prvega blitzkriega v zavzetem Kobaridu 25. oktobra 1917. V ozadju Mašerova hiša, kjer je še dober dan prej pil rum Ernest Hemingway. Po ljudskem izročilu naj bi nemške tankiste pustil dolgih nosov in suhih jezikov. (iz arhiva Kobariškega muzeja)

Edited by: SFronta at: 3/2/04 23:15
yurko
Z rokami v žepih...
Posts: 736
(16/1/04 1:46)
Re: Blitzkrieg za telebane...
Glej, kaj sem izbrskal. :eek

Citat:
DELO, 16. julija 1999

Ernest Hemingway v Kobaridu

Mesto, ki ga je zaznamovala soška fronta, je priredilo razstavo o pisateljevi udeležbi v njej

Kobarid - V Kobariškem muzeju bodo stoletnico rojstva Ernesta Hemingwaya počastili s priložnostno razstavo fotografij, knjig, rokopisov in časopisnih izrezkov, ki pričajo o pisateljevi vpletenosti v zgodovinske dogodke na soški fronti. Razstava bo na ogled do konca oktobra.

Kobariški muzej ves čas neguje spomin na ameriškega pisatelja, ki je brez dvoma kot vojni dopisnik v drugem delu prve svetovne vojne obiskal tudi soško bojišče. Po ljudskem izročilu naj bi v Kobaridu prebival v nekdanji gostilni Pri mrzlem studencu. Dokazov o tem ni. Hemingway je pri pisanju kultnega romana Zbogom orožje sicer opisal Kobarid in druge posoške kraje. Domnevajo, da je v romanu, ki ga je pisal enajst let po koncu vojne, strašne dogodke, ki jih postavlja v tudi Kobarid, nizal s pomočjo spomina na pripovedi udeležencev, vojakov s fronte.

Kakorkoli že, v Kobariškem muzeju spomin na velikega Američana stalno negujejo z veliko povečavo njegovega portreta, ob katerem muzejski vodniki tudi razložijo pisateljevo vpletenost v zgodovinske dogodke na kobariškem območju. Pred leti je muzej sodeloval tudi z zanim ameriškim fotoreporterjem Leonardom Feedom v projektu Po poteh Hemingwaya. Projekt, v katerem je sodelovala tudi slovenska agencija Zoom, je bil zelo široko zastavljen. Načrtovali so, da bi ameriški fotoreporter v več letih naredil zbirko umetniških fotografij, s katerimi bi opremili knjigo, potujočo razstavo in reportažne zapise. Kobaridci pa ne vedo, kdaj bo ameriški fotograf načrt izpeljal.

Katja Roš

Edited by: SFronta at: 16/1/04 4:51
SFronta
enfant terrible
Posts: 2291
(16/1/04 3:30)
Ernest Hemingway v Kobaridu za telebane
Citat:
Kobarid - V Kobariškem muzeju bodo stoletnico rojstva Ernesta Hemingwaya počastili s priložnostno razstavo fotografij, knjig, rokopisov in časopisnih izrezkov, ki pričajo o pisateljevi vpletenosti v zgodovinske dogodke na soški fronti. Razstava bo na ogled do konca oktobra.
Očitno so knjige le razstavljali in nič brali.

Sem že odprl novo temo z naslovom Ernest Hemingway v Kobaridu za telebane.

SFronta
Enfant terrible
Posts: 2860
(4/3/04 7:17)
Re: Ernest Hemingway v Kobaridu za telebane
Citat:
Slišali smo celo že zgodbico, da preboj pri Kobaridu kot prvi primer blitzkriega v zgodovini bojevanja poučujejo celo na ameriški vojaški akademiji v West Pointu.
Če boste prebrali začetek članka (prvi odstavek v bodyju članka) in nato še njegovo nadaljevanje, boste naleteli tudi na ime najverjetnejšega avtorja te skrajno poneumljajoče izmišljotine. Dokončni odgovor, kdo ji je natvezil neumnost o prvem blitzkriegu in njegovem poučevanju na vojaških akademijah, lahko da le gospa Roš.

www.soskafronta.com/soskafronta-com/mengore/slike/20.jpg (Delo, avgust 2002)

Dodajam še dve povezavi, iz katerih je razvidno, kako neumno je razglašanje preboja pri Kobaridu za prvi uspešni primer blitzkriega in nato še stopnjevati to neumnost s povsem izmišljeno trditvijo, da ta preboj kot primer prvega blitzkriega poučujejo celo na vojaških akademijah.

www.historylearningsite.co.uk/blitzkrieg.htm
www.historylearningsite.co.uk/heinz_guderian.htm

lojze1915
Registriran
Posts: 17
(4/3/04 22:34)
Re: Ernest Hemingway v Kobaridu za telebane
www.helia.si/deu/deu_historical-isonzo.htm
www.falkman.de/Reisen/Reisen/Slowenien/body_slowenien.php


V naslednjem življenju pa mora tale Hemingway obiskati Posočje, da popravi zgodovinsko krivico.:paper

SFronta
Enfant terrible
Posts: 2866
(4/3/04 23:15)
Re: Ernest Hemingway v Kobaridu za telebane
Citat:
V naslednjem življenju pa mora tale Hemingway obiskati Posočje, da popravi zgodovinsko krivico.
Pa najavi naj se prej, da ne bo slučajno zmanjkalo ruma zanj.
Citat:
Hemingway se za vrijeme Prvog svjetskog rata borio u Posočju, gdje je i ranjen, a navodno se neki vlasnik kobariške gostionice dobro sjećao američkoga vojnika koji je mogao naiskap popiti 14 čaša ruma...
pub80.ezboard.com/f39.m8.topic

Kruha (zažganega) in iger (Disneylandov). :zid

SFronta
Enfant terrible
Posts: 2881
(7/3/04 9:20)
Re: Ernest Hemingway v Kobaridu za telebane
Citat:
V naslednjem življenju pa mora tale Hemingway obiskati Posočje, da popravi zgodovinsko krivico.
V naslednjem življenju se mora že kar roditi v Kobaridu. ;)

pub80.ezboard.com/f18.m80.topic

lojze1915
Registriran
Posts: 57
(21/3/04 3:52)
World War II Online - Blitzkrieg
Citat:
Blitzkrieg: 1940
After the fall of Poland in 1939, Germany turned its sights on the Low Countries and France: the last free European countries standing between the German armies and Britain. The combined and organized use of armor and air power had never been used so effectively before. Germany's run through the Low Countries was to become known as the Blitzkrieg or "Lightning War" due to the tremendous speed at which German troops and armor were able to gain ground when supported so completely by the Luftwaffe.


Za tiste, ki bi radi igrali blickrig

Edited by: lojze1915 at: 21/3/04 3:53

Pojdi na:

- - Splošno - -Return to Top of Page.


Piškotki & privacy policy