SF15-17
    > Zgodovinska območja, bojišča
        > Bodrilna gesla iz Lepene


Stran 1 2 3

Avtor Komentar
bojan22
Neregistriran
(25/11/03 23:41)
Bodrilna gesla iz Lepene


Napise, ki so sedaj v moji zbirki, mi je pokazal dober prijatelj, hud ribiški čuvaj Tonšč. Deske so prvotno služile, kot balkonska ograja na hiši v Lepeni.To je hiša nad najlepšim bajerjem z ribami, tik pred leseno, podirajočo brvjo čez Lepenco. Par sto metrov naprej je nov betonski most-drugi most, kamor se pride na levi breg Lepence pri "Brnji", kjer je izhodišče za nadaljevanje na Weg...
Pred časom sem na forumu videl slike bolnice na isti lokaciji s podobnim napisom, oziroma enakimi deskami in črkami, na žalost slike sedaj ne morem najti, ker me lovi čas.
Pregledal sem vso okolico in tudi notranjost (z dovoljenjem seveda), pa nisem našel kaj dosti več?!
Zadnji vhod v hišo in pomožni objekti so iz ostankov žičnic in pomožnega vojaškega materiala in so vsekakor za dokumentirati. Pred dogovorom z lastniki pa me vsekakor kontaktirajte, sicer zna biti zoprno, pa ne z moje strani.
Želel bi, da se obiskovalci foruma, predvsem tisti z znanjem nemščine in seveda vojaškim znanjem vklučite in mi pomagate najti dobre prevode bodrilnih gesel, ki so vsekakor pripadale zgradbam bližnje bolnišnice čez vodo.
Sedaj so deske zaščitene proti propadanju in so na ogled v moji zbirki. Dokumentacija pa je tudi "od same sile ob najdbi" in kratkemu roku za odstanitev, sicer bolj skromna, kljub vsemu na razpolago.
(Porabil sem dva dni, da sem naredil nove deske s starim izgledom, kar je bil pogoj lastnika.)
LP vsem in upam na konstruktivno debato - še kaj podobnega bi se našlo v moji zbirki, pa zaenkrat bo dovolj.

Edited by: simon2 at: 25/11/03 23:54
SFronta
Tomaž The Horrible
Posts: 1936
(26/11/03 0:12)
Verzi?
Tole so hitri prevodi, če bi bili nepovezani med seboj:

Vedno neomajno in zvesto

V boju vedro in polno poguma

Idealnemu cilju naše biti in krvi


Meni se to ne zdijo bodrilna gesla, prej verzi neke bojne pesmi. Kot celota, bi se vse skupaj glasilo malo drugače in imelo precej drugačen pomen. Že prva beseda bi se v tem primeru rajši prevedla drugače. Na primer:

Stoj neomajno in zvesto
v boju vedro in polno poguma
idealnemu cilju naše biti in krvi (naproti)


Torej se vprašanje glasi: so deske stale tudi izvirno v tem vrstnem redu, jih kaj manjka? Zadnji se rimata.

Edited by: SFronta at: 26/11/03 0:29
bojan22
Neregistriran
(26/11/03 16:45)
Bodrilna gesla iz Lepene
Hvala za ažuren odgovor.
Deske žal niso bile najdene na prvotni lokaciji, pač pa nekaj 100 m stran. Na ograji balkona pa so bila postavljena zaporedno, kakor so pač prišla v roke tistemu, ki je ograjo postavljal. Vmes so bile tudi navadne deske iz drugega obdobja brez napisov.
Dvomim, da so bile "v originalu" postavljene ena nad drugo, bolj se mi zdi verjetno, da so bile ločene in verjetno vsaka na svoji baraki.
Tam vsaj kilometer okrog ni več nobene deske z napisi iz iste serije, saj sem marsikatero tudi obrnil, da bi ugotovil če je napisana. Mislim, da ne gre za verze. Če pa kdo ugotovi, da pripadajo kaki pesmici, potem pa vsa čast in bomo poiskali tudi manjkajoče deske.

SFronta
Tomaž The Horrible
Posts: 1942
(26/11/03 16:59)
Re: Felsenhart durch Kaisertreue
Ok, če je tako, potem do nadaljnjega pozabimo hipotezo o verzih. |I

Bojan, morda te bo zanimal tudi ta topic z vojno fotografijo na dnu. Deska z napisom je zelo podobna tvojim (glej enako pisavo, stavim, da gre za isti štos in verjetno celo istega avtorja deske z napisom).

90% sem prepričan, da so deske iz obdobja, ko je bila tam 44. strelska divizija z LIR.2 in LIR.27 (do marca 1916). Iz istega časa je tudi napisni kamen s podobnimi domoljubnimi gesli, ki zdaj stoji pred Domom dr. Klementa Juga.

Kasneje, ko sta območje držala IV./BH.4 na Zagrebenu in I./Ldst.26 na Duplji, bi bilo množično postavljanje tako patetično domoljubnih zadev že manj verjetno.

Edited by: SFronta at: 26/11/03 17:24
305
dr. Soška Fronta
Posts: 708
(26/11/03 18:06)
Re: Bodrilna gesla iz Lepene
A so deske enako dolge? In so napisi na njih scentrirani?

SFronta
Tomaž The Horrible
Posts: 1949
(26/11/03 18:09)
Re: Bodrilna gesla iz Lepene
Mogoče pa so imeli geslo tedna. :D :lol

bojan22
Neregistriran
(26/11/03 19:32)
Re: Bodrilni napisi iz Lepene
Najprej za 305: Napisi so bili na deskah različnih dolžin, vse pa kaže, da so bile deske rezane po potrebi za dolžino ograje balkona. Napisi so sicer centrirani, torej levo in desno je vsaj približno enako prostora.

Za Tomaža: To je tista slika, ki jo omenjam ob prvi objavi napisov. Že ko sem jo prvič videl, sem prebrskal ves forum, da bi našel še "moje" napise. Kako fajn bi bilo imeti še fotografijo!!:D
Vsekakor pa je lokacija prava in dvomim, da so imeli dva rezbarja, ki bi delala popolnoma enako. Vidi se namreč, da so izrezi črk ročni in je nožič občasno utekel še malo preko roba črk. Sem pa prepričan, da so bili napisi rdeče barve, ker so bili ponekod vidni ostanki rdeče kot minijum. Zaenkrat so napisi le "pofrišani" z vodeno.

bojan22
Neregistriran
(26/11/03 19:45)
Re:Bodrilna gesla iz Lepene.
Da ne bo pomote: Prvotna lokacija desk z napisi ni bil balkon, pač pa so jih domačini v pomanjkanju materiala uporabili v ta namen, potem, ko si predstavljam, da so jih našli na podrtijah v bližini. Tako in tako je prebivalstvo uporabljalo večinoma material, ki je ostal od vojne. Ob priliki poslikam zadnje stopnice v hišo z balkonom, saj so od temeljev do ograje iz vojaškega železja.

SFronta
Tomaž The Horrible
Posts: 1953
(26/11/03 19:59)
Prevodi
Original z Majewskim je v GM, kakšen sken pa bi se našel tudi pri meni.

Če gre torej za samostojna gesla, se bomo še malo potrudili s prevodi.

Najprej prepis zapisanih gesel:

1. Stets standhaft und treu
2. Im Kampfe fröhlich und voll Mut
3. Idealem Ziele unser Sinnen und Blut


Nemščina je takšen jezik, da bi se dalo gesla prevesti na več načinov, vendar če smo geslo "Felsenhart durch Kaisertreue" prevajali kot "Z zvestobo cesarju trdni kot skala", lahko v prvo osebo množine smiselno prevedemo tudi ta gesla.

1. Vedno neomajni in zvesti
2. V boju vedri in polni poguma
3. Idealnemu cilju naše biti in krvi


Pravilno bi bilo tudi:

1a. Vedno neomajno in zvesto
2a. V boju vedro in polno poguma
3a. Idealnemu cilju naše biti in krvi


Meni bi se zdelo še najustreznejše v prvi osebi množine.

Zadnje geslo me moti, saj mu nekaj manjka, kar nas opozarja, da je lahko le bilo del daljšega stavka.

Edited by: SFronta at: 27/11/03 2:44
bojan22
Neregistriran
(27/11/03 6:39)
Re: Bodrilna gesla iz Lepene
Kaj pa če tretje geslo razumemo kot:

Idealnemu cilju naš premislek in kri.

To je namig starega učitelja nemščine in kot tako se mi zdi geslo kar pomenljivo in tudi dokončano.

Pa mogoče: Vedno vztrajni in zvesti...in še marsikaj je možno v tem jeziku, kdo pa ve, kaj si je točno mislil tisti, ki je geslo zaukazal narediti?:eek

Gorazds
k.u.k. Gartenheld
Posts: 199
(27/11/03 12:34)
Re: Bodrilna gesla iz Lepene
Mogoče, pod 1.

VSELEJ TRDNI IN ZVESTI

SFronta
Tomaž The Horrible
Posts: 1959
(27/11/03 15:11)
Re: Bodrilna gesla iz Lepene
Citat:
To je namig starega učitelja nemščine in kot tako se mi zdi geslo kar pomenljivo in tudi dokončano.
S starim profesorjem nemščine se ni kregati. Sinn pa se lahko razume tako ali drugače.
Citat:
VSELEJ TRDNI IN ZVESTI
Da, bo lepše, vendar vseeno kot

Vselej neomajni in zvesti

Edited by: SFronta at: 28/11/03 1:05
bojan22
Neznan(a)
(27/11/03 22:35)
Re:Bodrilna gesla iz Lepene
Odlična pomoč z vseh strani. Zdi se mi, da smo še bolj bodrilni, kot so bili naročniki in izvajalci napisov sami. Kljub vsemu bomo težko izvedeli, kaj so točno mislili s svojimi gesli.

Kaj pa slikce? Ali ima še kdo kakšno podobno, kot jo je pokazal Tomaž? Tista je res vrhunska, enako pa velja tudi za napis in njegov prevod!

Cela Lepena je en sam učbenik zgodovine in vsak dan se ti odpre nov list, pa ne samo kar se tiče prve vojne. Malo me spominja na film Poslednja (zadnja?) dolina.

SFronta
Tomaž The Horrible
Posts: 1969
(27/11/03 23:48)
Lepena je povsod
Citat:
Cela Lepena je en sam učbenik zgodovine in vsak dan se ti odpre nov list, pa ne samo kar se tiče prve vojne. Malo me spominja na film Poslednja (zadnja?) dolina.
Se obiskovalcem na turistično urejenih in "obnovljenih" bojiščih še lahko vsak dan odpirajo novi listi znanja?

Kar si zapisal za Lepeno, Bojan, velja dobesedno za vsak kvadratni meter kolikor-toliko še ohranjenega bojišča. Vsak meter bojišča je učbenik, vendar za branje nekaterih učbenikov potrebuješ več ali manj predznanja. Učbenik integralnega računa v osnovni šoli večini še ni razumljiv.

Če prideš na teren, bojišče podkovan z zgodovinskimi dejstvi in arhivskimi dokumenti, ga lahko "bereš" kot odprto knjigo, vsakokrat kakšen list več, brez tega ga absolutno ni mogoče. Z viri, ki so mi na voljo, grem na primer lahko na planino Zagreben za 14 dni na novo "brat" tamkajšnje bojišče, za katerega sem že pred tem mislil, da ga poznam kot svoj žep.

Prav zato se ne moremo (in se tudi ne bomo!!!) sprijazniti s tem, kar se zdaj dogaja z bojišči v Posočju, ko jih na pamet razkopavajo in preurejajo, ne da bi vedeli, kaj in kakšne sledi zgodovine pri tem uničujejo pod seboj. Urejevalci in "obnovitelji" bojišč zdaj ne vedo in niti ne morejo vedeti, kaj se za vedno izgublja in uničuje pod njihovimi krampi in lopatami. Uničuje se znanje, znanje, ki nam je in bi nam bilo lahko dostopno šele z ustreznimi zgodovinskimi viri.

Primer: pred leti smo s pomočjo vojaške karte in fotografije našli nekdanje stojišče tega možnarja (mislim, da je bil poleg Jasmine takrat z nami tudi Simon). Brez karte in fotografije v sledeh, ki so ostali na terenu, ni nihče sposoben prepoznati nekdanjega stojišča možnarja. Predstavljaj si, koliko takšnih in podobnih sledi, strani iz učbenika vojne zgodovine kraja, ki se jih brez dobre arhivske dokumentacije (še) ne da "prebrati", se danes uničuje s stihijskim in nestrokovnim urejanjem bojišč! Roberto Lenardon iz Dolomitenfreunde je zapisal, da se urejanja bojišča ne lotiš, če nimaš v rokah vojne fotografije prav tistega metra bojišča, prav tistega objekta, ki si se ga namenil urejati. Kako "jasnovidno" in katastrofalno uničujoče za sledove to počnemo pri nas, ne bom pisal še enkrat.

Prosim, pomagaj nam spraviti k pameti odgovorne v Tolminu in Kobaridu, zgodovina jim tega, kar počnejo sedaj, ne bo odpustila, čas resnice pa se bliža s hitrimi koraki.

Ker smo že v Lepeni, objavljam še fotografijo pobočja nad Blažem, na katerem se lepo vidi v gozdu sled poseke, kjer je nekoč do kapelice potekala AO vojaška tovorna žičnica št. 15. Viri navajajo, da je začela obratovati že sredi decembra 1915. (Opomba na predhodno pisanje: kaj ti takšna sled v gozdu na pobočju lahko pove, če že vnaprej ne veš, da je tam nekoč potekala žičnica? Jo sploh opaziš?)

Z gozdarskega vidika je posnetek še zanimivejši, saj se v zgornji polovici pobočja vidi star gozd, ki ga reže sled vojne žičniške poseke, v spodnji polovici pa je gozd mlad oziroma mlajši. Med vojno je bila zgornja polovica pobočja gozdnata, spodnja pa gola, v celoti posekana za potrebe vojske. Viri navajajo celo, da se je stihijsko sekanje gozda po enem letu vojne nehalo, pri kapelici na Zagrebenu pa so si vojaki (med katerimi so bili vsi poklicni profili, torej tudi gozdarji) za lastne potrebe postavili celo barako gozdarske šole :eek , kjer so poučevali o gozdu in tem kako ga pravilno redčiti (nevarnost plazov na z golosekom ogoljenih pobočjih itd.).

Edited by: SFronta at: 1/12/03 20:10
SFronta
Tomaž The Horrible
Posts: 1970
(28/11/03 0:37)
Re: Lepena je povsod
Citat:
Cela Lepena je en sam učbenik zgodovine in vsak dan se ti odpre nov list, pa ne samo kar se tiče prve vojne.
Poglej, s kakšno mislijo se začnejo strani The Archaeology of the Western Front 1914-1918

bojan22
Neznan(a)
(28/11/03 15:27)
Re:Bodrilna gesla iz Lepene
Življenje je kot zakon. Temelji na medsebojnem popuščanju in prilagajanju ter uskladitvi najboljših še možnih kombinacij, ki jih vsaka stran dopušča.

Ko bi se energija obeh sprtih bregov združila s svojim znanjem in možnostmi, bi bil rezultat res vrhunska predstavitev dediščine soške fronte, da ji ne bi bilo para daleč naokrog.

Presrečen bi bil, če bi se bregova zbližala...v korist vseh
nas in naših potomcev.

P.s.
Za prevzgojitelja kogarkoli pa sem zelo neprimerna oseba in v te vode ne mislim zaplavati! :rolleyes

SFronta
Tomaž The Horrible
Posts: 1973
(28/11/03 16:20)
Re: Lepena je povsod
Citat:
Ko bi se energija obeh sprtih bregov združila s svojim znanjem in možnostmi, bi bil rezultat res vrhunska predstavitev dediščine soške fronte, da ji ne bi bilo para daleč naokrog.
Vrata bodo s te strani vedno odprta, vstop zastonj. Z malo truda bi lahko v lastno korist in turistično promocijo črpali znanje s celega sveta (saj ga bomo tako ali tako, če ne drugače povsem mimo Posočja) in res naredili nekaj, česar ne znajo niti na zahodu. Izhodiščni pogoji so idealni, koliko jih bomo znali izkoristiti v vsesplošno dobro (tako ljudi kot dediščine), pa je bolj vprašanje volje kot česa drugega. Žalostno je, da druga stran ne želi izkoristiti nisi vsega slovenskega znanja, kaj šele črpati neprimerno večje (brezplačne!) svetovne vire znanja. :( Kolikokrat se je že zgodilo, da so bili viri znanja v Sloveniji izčrpani, nato pa je zadoščal en mail na pravi naslov v tujino in rešitev je prispela v enem dnevu...

305
dr. Soška Fronta
Posts: 712
(28/11/03 17:36)
Re: Re:Bodrilna gesla iz Lepene

Citat:
Kaj pa slikce? Ali ima še kdo kakšno podobno, kot jo je pokazal Tomaž?
Fotko, ki jo zgoraj omenjamo, sem našel tudi v kupčku fotk iz LIR 27, ki sem jih nabavil v Milanu. Med njimi je tudi ena, ki prikazuje notranjost mislim da oficirske menze v kateri je stala še ena tabla z napisom "Felsenhart..." :D

bojan22
Neznan(a)
(28/11/03 17:53)
Re: Bodrilna gesla iz Lepene.
No, 305, izkaži se. Morebiti je pa tudi cenik in urnik menze izrezljan s podobnimi črkami?? :eek

bojan22
Neznan(a)
(28/11/03 18:03)
Re: Bodrilna gesla...
Pozabil sem se zahvaliti Tomažu za sliko nad Blažem.
Ker v zbirki nimam večjih predmetov zaradi pomanjkanja prostora, so vsi deli žičnice, ki sem jih našel tam ali v dolini nižje pri prijatelju Ivu K. v Kobaridu. Če bi ta vse skupaj zložil bi se lahko peljali tudi mi, ne samo tovor (čeprav je bilo prepovedano)!!:lol

305
dr. Soška Fronta
Posts: 714
(28/11/03 18:03)
Re: Re:Bodrilna gesla iz Lepene
Saj bo fotka, samo na Simona je potrebno počakat. Enkrat v prihodnjih dneh.;)

Edited by: 305 at: 28/11/03 18:11
Stran 1 2 3

Pojdi na:Return to Top of Page.


Piškotki & privacy policy