SF15-17
    > Zgodovinska območja, bojišča
        > Borza nagrobnikov

Avtor Komentar
SFronta
g. Zdraha
Posts: 509
(17/12/02 5:27)
Borza nagrobnikov
31.1.2004: temo o prospektu KM in v njem zapisanih mitih razbil na dve temi - od tam naprej, kjer je diskusija zavila na drugo področje.

Edited by: SFronta at: 31/1/04 6:21
RPMspeed
Registriran
Posts: 12
(29/9/03 7:44)
Re: Dokler ne poide naklada?
Včeraj ni bilo o zgibanki ne duha ne sluha, v nobeni od štirih možnih jezikovnih različic.
Me je pa kustos poučeval o nagrobnikih s pomočjo "enciklopedije"

SFronta
Tomaž The Horrible
Posts: 1589
(29/9/03 15:19)
Re: Dokler ne poide naklada?
Citat:
Me je pa kustos poučeval o nagrobnikih s pomočjo "enciklopedije"
Temu se v "strokovnih krogih" reče boj zoper nevednost, posploševanja in mite. ;)

Je kustos povedal tudi, da so nagrobniki pokradeni s "pokopališča, kjer so pokopani italijanski :lol in avstro-ogrski vojaki, ki so padli na delu fronte med Črnim vrhom na levem in Bavškim Grintavcem na desnem bregu Soče" :lol :lol :lol , kot "visoko strokovno" piše v "enciklopediji" pri kraju Soča?

RPMspeed
Registriran
Posts: 14
(29/9/03 15:47)
Re: Dokler ne poide naklada?
Citat:
da so nagrobniki pokradeni

povedal je, da so nagrobniki rešeni pred sigurnim uničenjem , saj so ponavadi kar položeni ob zidove na vojaških pokopališčih (kar mi je nazorno pokazal v "enciklopediji").

Razložil mi je tudi, da so sicer križi, kakor tudi napisne ploščice avtentične, le da so oni "združili" križe brez ploščic s ploščicami brez križev. Za nagrobne kamne (v obliki cegla), kateri so položeni potleh, je povedal, da so to italijani po tem, ko so vse svoje mrtve premestili v kostnico, prodajali po simbolični ceni, in da najdemo kar nekaj senikov sezidanih iz tega "materiala"

bojan64
Firbec s 1001 vprašanjem
Posts: 174
(29/9/03 15:53)
Re: Dokler ne poide naklada?
..da najdemo kar nekaj senikov sezidanih iz tega .

Verjetno si lahko v tem forumu opazil že nekaj slik teh nagrobnikov , kje ležijo (v Soči, v podpornih zidovih..)

SFronta
Tomaž The Horrible
Posts: 1590
(29/9/03 17:26)
Re: Dokler ne poide naklada?
Citat:
povedal je, da so nagrobniki rešeni pred sigurnim uničenjem , saj so ponavadi kar položeni ob zidove na vojaških pokopališčih (kar mi je nazorno pokazal v "enciklopediji";) .
Čudim se logiki, po kateri poškodovanih nagrobnikov ne saniraš in varuješ na pokopališču, kamor edino spadajo, marveč njihovo poškodovanost izkoristiš kot izgovor za njihovo odnašanje. Glej židovsko pokopališče v Pragi. Zakaj tam ne odnašajo nagrobnikov in jih ne pribijajo na stene? Zakaj kustos in njegovi prijatelji ne pribijajo na stene kar nagrobnikov lastnih prednikov? Naj pogledajo, kaj piše v slovarju pod besedo pieteta!

Pred leti so narkomani v Ljubljani poškodovali nagrobnike na ljubljanskem Navju. Pa so jih potem obnovili. Kako bi izgledalo, če bi neki privatniki, kot je Kobariški muzej d.o.o., namesto obnove kot mrhovinarji izkoristili priložnost in poškodovane nagrobnike namesto njihove obnove odtujili s pokopališča - da bi jim pribiti na steni služili pri morbidnem prodajanju mitov? Prav to so naredili v Kobariškem muzeju.

Ali naslednji primer. Kaj bi storili, če bi nekdo v Logu pod Mangartom prevrnil in izruval nekaj deset križev? Bi jih postavili nazaj ali pa bi to razumeli kot zeleno luč in izgovor, da s pokopališča odnesemo in doma na stene pribijemo še vse ostale?

Meni se ob njihovem početju obrača želodec. Pri žongliranju z miti o brezimnih milijonih in milijonih mrtvih v vseh teh letih doslej še niso bili sposobni res videti tistega padlega vojaka z imenom in priimkom, ki zdaj počiva na pokopališču brez nagrobnika.
Citat:
Za nagrobne kamne (v obliki cegla), kateri so položeni potleh, je povedal, da so to italijani po tem, ko so vse svoje mrtve premestili v kostnico, prodajali po simbolični ceni, in da najdemo kar nekaj senikov sezidanih iz tega "materiala"
Če bi bili ti nagrobniki s senikov (= z nekdanjih pokopališč, ki jih že 65 let ni več), ne bi bilo problema, problem je v tem, da po mojih informacijah ne gre za "prodane" odvečne nagrobnike, marveč tiste, prav za ta namen odtujene s pokopališča v Bovcu (tistega na križišču za Trento in Koritnico)!

Ljudem, ki so se toliko let norčevali iz javnosti s Hemingwayem, izmišljenim prvim blitzkriegom, kao največjo gorsko bitko v zgodovini..., pa res ne smeš vsega verjeti, kar ti povejo.

Edited by: SFronta at: 30/9/03 7:31
RPMspeed
Registriran
Posts: 15
(30/9/03 7:06)
Re: Dokler ne poide naklada?
Saj jim ne! Priznam pa, da sem marsičemu verjel, dokler nisem začel prebirati tega foruma;)

Malo prej sem dobil tole sliko, ni ravno senik, je pa iz pravega "gradbenega materiala"

Edited by: RPMspeed at: 30/9/03 13:37
s
Neznan(a)
(30/1/04 9:39)
s
Ena podobna je v Kromberku pri N. Gorici. Pa da ne bi bilo pomote teh nagrobnikov niso ukradli pač pa kupili, potem ko so italijanska pokopališča prekopali in mrtve odnesli so nagrobniki ostali in te so lahko okoličani kupili za gradbeni material.


Pojdi na:Return to Top of Page.


Piškotki & privacy policy