SF15-17
    > Zgodovinska območja, bojišča
        > Italijanski oltar na planini Lapač

Avtor Komentar
SFronta
enfant terrible
Posts: 2430
(29/1/04 8:51)
Italijanski oltar na planini Lapač


Že nekaj časa mi leži na duši italijanski oltar na planini Lapač na Mrzlem vrhu. Zadnje čase, ko se v Posočju od lokacije do lokacije, od objekta do objekta selijo eskadroni "obnoviteljev" in je že bil nepopravljivo oskrunjen bližnji oltar nad Pretovčem, še toliko bolj, saj tudi za ta objekt obstaja nevarnost, da bo "obnovljen", namesto da bi bil obnovljen.

Čeprav je to verjetno jasno vsakemu kolikor toliko normalnemu človeku, naj izrecno zapišem, da strokovna in zgodovinsko avtentična obnova objekta brez njegove vojne fotografije absolutno ni mogoča. "Obnovitelji" in "stroka", če nimate v rokah vojne fotografije tega objekta, torej prste proč od njega!!!

Kje dobiti vojno fotografijo oltarja? Zapis na njem pravi, da so ga zgradili vojaki 147. pehotnega polka iz brigade Caltanissetta. Torej Sicilijci.

Tako kot premoremo Slovenci mnogo vojnih fotografij iz zapuščin naših prednikov, velja tudi za potomce italijanskih vojakov 147. pehotnega polka in brigade Caltanissetta. Oltar je objekt, ki je bil nedvomno večkrat fotografiran, njegove vojne fototografije so 100% nekje v Italiji, najverjetneje je, da so kar na Siciliji.

Kako torej priti do človeka ali družine na Siciliji, ki v vojni zapuščini svojega prednika morda hrani prav vojno fotografijo oltarja na Lapaču? Verjetno obstaja le en način: objava poziva za iskanjem fotografije v lokalnih časopisih, ki bi bili nedvomno pripravljeni sodelovati. Predstavljajte si, da bi se zgodba zgodila v obratni smeri. Da bi se iz tujine pri nas pojavili ljudje, rekli, mi imamo pa en spomenik, ki so ga pri nas zgradili vaši predniki, in iščemo njegovo fotografijo, da bi ga lahko obnovili. Verjetno je odveč razlagati, da bi bili pripravljeni sodelovati vsi.

Akcijo iskanja vojne fotografije oltarja na Lapaču, ki bi utegnila lokalno na Siciliji sprožiti precej publicitete, smo hoteli začeti že leta 2001, a nato presodili, da na naši strani in ob naši "stroki" ne bi bili sposobni slediti odzivu iz Italije. Slišali smo tudi, da so ga na Siciliji že pošteno srali tudi nekateri naši prekleto opiti muzealci, vprašanje je torej, kaj si o nas mislijo njihovi sicilijski kolegi, brez pomoči in sodelovanja katerih so možnosti za uspeh verjetno precej pičle.

Razmere so se z "obnovami" korenito spremenile (beri: poslabšale), zato smo se odločili, da bomo še pred novo "obnoviteljsko" sezono v Posočju prek interneta in s pomočjo lokalnih muzejev in časopisov poskušali poiskati tako željeno vojno fotografijo.

Po prebiranju naslednjih dveh povezav se nam očitno obeta zanimiv razvoj dogodkov...
www.comune.caltanissetta.it/cartoline/caduti.asp
www.comune.caltanissetta.it/cartoline/vle-rimembranze.asp

Nekaj drobtinic se da o brigadi Caltanissetta na Mrzlem prebrati na naslovih:
www.cronologia.it/storia/a1917p.htm
www.cronologia.it/storia/tabello/tabe1562.htm


Pojdi na:Return to Top of Page.


Piškotki & privacy policy