SF15-17
    > Zgodovinska območja, bojišča
        > Napis na skali: KAISERSCHUTZEN PIONIERE I II/ 4

Avtor Komentar
simon2
Sergente
Posts: 387
(4/1/04 1:17)
Napis na skali: KAISERSCHUTZEN PIONIERE I II/ 4
Vsestranski Bojan nam je posla še en "neznani" napis na skali nad Nadižo, ki bi prišel prav za register spomenikov.


bojan22
Neznan(a)
(4/1/04 14:00)
kaiserschutzen
Mogoče je napis zanimivejši zaradi lokacije. Nahaja se nad zadnjim ovinkom ceste nad mostom preko Nadiže na poti iz vasi Logje proti Robedišču. Kakih 500 m stran je že sedanja meja z Italijo, mejni kamen je prav na sotočju potoka Legrada z Nadižo.

Izgleda, da je napis še iz časov pred Italijanskim vstopom v vojno, saj so to področje in še dalj do Kobarida zavzeli že prvi dan.

Morebiti zna kdo razvozlati tudi številke I,II/4?
Katere enote so se pripravljale na vojno v Breginjskem kotu?

305
dr. Soška Fronta
Posts: 774
(5/1/04 17:04)
Re: kaiserschutzen
Vsekakor je bila enota "eksotična".
Običajno so bile najprej napisane številke voda (kompanije, bataljona) na drugi strani črte pa kompanije (bataljona,polka). Recimo naj bi bila v igri 1. in 2. vod iz 4. pionirske kompanije cesarskih strelcev. Do tukaj recimo da pridem. Potem pa se malce zalomi. :(
Datiranje v predvojni čas sploh ne pride v poštev! Cesarski strelci in predvojni čas sploh ne gredo skupaj! Trije polki "Tirolskih deželnih strelcev" (Tiroler Landes Schuetzen) so se tako kot vsi ostali polki avstrijskega domobranstva (Landwehr), komaj leta 1917 preimenovali v "Tirolske cesarske strelce" (Tiroler Kaiserschuetzen). Če se torej omejimo na čas takoj po preboju bi lahko sklepal, da gre za 1. polk (tirolskih) cesarskih strelcev.;)

bojan22
Neznan(a)
(5/1/04 19:37)
kaiserschutzen
Ja, prav na 305 je slonelo moje upanje in še na nekaterih poznavalcih. Upam, da me zaradi ekzotične enote ne bo kdo obtožil, da sem podal krivo lokacijo ali prenesel kamen od kod drugod-ima namreč več ton!

Glede na gibanje enot cesarskih lovcev bi se dalo mogoče ugotoviti, če so bili res na Breginjskem. Ne zdi pa se mi zelo verjetno, da bi po preboju imeli posebno veselje z označevanjem lokacij, saj dvomim, da so v tistem "pajzlu" lahko ostali dalj časa.

Mene je napis celo toliko zmotil, da sem najprej prebral KAISERSCHVITZEN in sem mislil, da so se hecali, ko so napisali, da so "švicali" na tisti lokaciji, pa me je Simon postavil na realna tla.

Ali je še kaj podobnih napisov na "do preboja" italijanskem ozemlju? :rolleyes

Na večji sliki skale je med njo in škrilastim vrhom v ozadju le globoka zajeda z reko Nadižo-skoraj soteska.

SFronta
enfant terrible
Posts: 2184
(5/1/04 20:30)
Re: kaiserschutzen
Citat:
Običajno so bile najprej napisane številke voda (kompanije, bataljona) na drugi strani črte pa kompanije (bataljona,polka). Recimo naj bi bila v igri 1. in 2. vod iz 4. pionirske kompanije cesarskih strelcev. Do tukaj recimo da pridem. Potem pa se malce zalomi.
Če ste opazili, so tri polke cesarskih strelcev za razliko od drugih polkov vedno numerirali z rimskimi števili: I., II., III. To seveda ne pomeni, da trdim, da obe prvi števili pomenita I. in II. polk.

305
dr. Soška Fronta
Posts: 778
(6/1/04 16:45)
Re: kaiserschutzen
Citat:
Glede na gibanje enot cesarskih lovcev
Lepo prosim ne mešajte "cesarskih lovcev" s "cesarskimi strelci"! Gre namreč za popolnoma drugo zadevo.
Citat:
Do tukaj recimo da pridem. Potem pa se malce zalomi
In se je tudi res zalomilo!:lol
Pa ne tako kot bi si morebiti kdo utegnil mislit!
Citat:
Če ste opazili, so tri polke cesarskih strelcev za razliko od drugih polkov vedno numerirali z rimskimi števili: I., II., III. To seveda ne pomeni, da trdim, da obe prvi števili pomenita I. in II. polk.
Številki I. in II. ne pomenita polka temveč... vod , abtajlung ali kaj podobnega. Tista zadeva z "kajzeršucni" in njihovim številčenjem, ki jo Tomaž omenil pa bo držala.
Je pa finta v tisti stvari, ki sem jo že včeraj omenil. Namreč poimenovanje "Kaiserschuetzen". Tisto z letom 1917 bo držalo vendar v tem primeru naletimo na past. Kot kaže in to sem že pred časom opazil, so očitno nekaj časa vsaj neuradno, če že ne uradno, Celovški LIR 4. imenovali "Kaiserschuetzen Regiment Klagenfurt N.4" in to v predvojnem času, tak napis sem pred nekaj leti zasledil na vojaški pipi. Jaz se v tem primeru nagibam prav k slednjemu.
Citat:
Ali je še kaj podobnih napisov na "do preboja" italijanskem ozemlju?

Jap! Zelooo podoben napis in celo datiran! V Brazzanovi knjigi "Caporetto" (Lint 1996) na 300 strani je objavljena slika napisa ob cesti proti Fonom ki je takšen:

K.K. KAISERSCHUZEN
PIONIER-ABTAILUNG
II/4 1908/9


Očitno je bila v akciji ista enota. Torej II. pionirski abtailung 4. LIR (Kaiserschuetzen?? polka). Na Breginjskem je bila ob drugi abteilungi na delu še prva.
Jaz se, kot sem že rekel nagibam k našim vrlim korošcem.
Zakaj so jih v tistem času imenovali Kaiserschuetzen bomo pa morda nekoč še ugotovili.

Edited by: 305 at: 6/1/04 17:30
Freerider2
Vozam se bez kacige
Posts: 137
(6/1/04 19:00)
Re: kaiserschutzen
Ali je bila ob napisu včasih pritrjena kakšna ploščica?:)

bojan22
Neznan(a)
(6/1/04 22:16)
kaiserschutzen
Zelo sem bil spet površen, pa kljub temu mislim, da so bili tisti "lovci" le lapsus namesto strelcev. Sem mislil pravilno.

Sem pa včeraj zvečer malo preletaval Plavi križ in preboj in, ne da bi navajal vire samo obnavljam kar piše: cesarski strelci so na dan preboja prišli na Stol in naslednji dan so se spustili v dolino do Breginja, kar je le kakih 4-5 km od napisa /stran 289 in 290/. Niso pa bili LIR 4, čeprav sem že sumil v povezavo. Ker pa včeraj nisem imel meni razumljivih virov sem o vsem le razmišljal:eek

Mi je pa zelo všeč Davidovo tolmačenje, ker se mi je zdelo, da je napis od prej...

SFronta
enfant terrible
Posts: 2201
(7/1/04 0:03)
Re: kaiserschutzen
Citat:
Mi je pa zelo všeč Davidovo tolmačenje, ker se mi je zdelo, da je napis od prej...
Ker je na cesti do Fonov zapisana ista enota, je to skoraj edina logična razlaga. Bom poiskal še posnetek tega drugega napisa...

bojan22
Neznan(a)
(7/1/04 20:26)
kaiserschutzen
Včeraj sem pozabil odgovoriti o "ploščici" v desnem zgornjem kotu. Očitno je bila in to verjetno še nedavno tega. Izvrtane so štiri luknje s plastičnimi vložki, in verjetno je bila nanje pritrjena ploščica. Vsekakor ni spadala v tisti kot, morebiti nekam drugam na skalo pač!

Mi je pa po svoje žal, da je ni, ker sem radoveden, kaj je pisalo na njej. Morebiti pa se nam sedaj ne bi bilo potrebno ukvarjati z zgodovino napisa, če je bilo na ploščici vse napisano.

Če je kdo ploščico videl ali če ve, kaj je na njej pisalo, ga prosim, da to pojasni. :eek

305
dr. Soška Fronta
Posts: 782
(8/1/04 16:43)
Re: kaiserschutzen
Citat:
....so očitno nekaj časa vsaj neuradno, če že ne uradno, ...
Poznane so tudi predvojne propagandne razglednice z napisom "cesarski strelci", nekatere celo v slovenščini. Poznane pa so tudi propagandne razglednice z napisom "Alpenjaeger..." teh slednjih pa menda v AO vojski nikdar niso imeli.


___________________________________________________________________
Popravil napako.

Edited by: 305 at: 10/1/04 16:07
bojan22
Neznan(a)
(9/1/04 19:06)
Re: kaiser...
Na mojem omrežju je prispevek nedokončan. Ali te je kaj zmotilo, je zmanjkalo časa ali elektrike?

305 lepo dokončaj, ker je vsak tvoj prispevek zanimiv in odkrije nekaj novega, oziroma pojasni stare zadeve! ;)

305
dr. Soška Fronta
Posts: 787
(10/1/04 16:11)
Re: kaiser...
Ja, me je že Simon opozoril, da je zadeva nekam čudno izpadla. En napačen klik in če potem ne pogledaš kaj rata.... :(
Manjkali pa so le zadnji dve črki.;)


Pojdi na:Return to Top of Page.


Piškotki & privacy policy