SF15-17
    > Zgodovinska območja, bojišča
        > IT plošča z napisom iz Drežniških Raven


Stran 1 2

Avtor Komentar
simon2
Sergente
Posts: 361
(5/12/03 18:33)
IT plošča z napisom iz Drežniških Raven
Bojan mi je poslal tudi fotografijo spominske betonsko ploščo z napisom iz Krasjega vrha, ki je bila najdena v deponiji odpadnega materiala na Drežniških Ravnah. Več bo že sam napisal. Rabili bi tudi koga z znanjem italijanščine, da nam dešifrira napis.
Edited by: SFronta at: 4/1/04 19:49
TolMost
Ni treba nič
Posts: 113
(5/12/03 19:18)
Re: IT plošča z napisom iz Drežniških Raven
Lepa plošča.
Tisti, ki so reševali take primerke pred večno pozabo, so povedali, da so ta teden v "Štrklepcah" (odlagališče v Tolminu) prepovedali iskanje raznih starinskih eksponatov. A ni škoda?

peter
Neznan(a)
(5/12/03 19:26)
Prevod
Na vrhu bo verjetno zapisana "Centuria 410"

Gre za nagrobnik Antoniu ... Strettu (se ne vidi) iz Padove, "ki ga je zadela avstrijska krogla, ko je pomagal graditi položaje za obrambo novih mej."

Nagrobnik so postavili častniki in vojaki, stal pa ni na Krasjem vrhu, marveč na pokopališču v Ravnah.

Kaj pomeni Benfatto?

Bojan22
Neznan(a)
(5/12/03 23:04)
IT plošča z napisom iz D. Raven
Tisto s priimkom gotovo ne bo v redu. Mogoče se na skenu slabše vidi, a napis pravi: A. dal distretto di Padova! Torej priimka, ki bi ga podelili padlemu Antoniu žal ni, beseda pomeni okraj, okrožje, torej moža iz področja Padove.

Je pa čudno, da ga stotnija ni poznala. Mogoče so ga našli, pa potem spet ne vem, kako bi vedeli, da je Antonio.

Zelo pa me zanima katera vojaška skupina mu je postavila obeležje. Kateri so bili Posero?

Da pa je bila plošča na pokopališču v Ravnah, pa skoraj ne verjamem. Gotovo bi se našla vsaj še kaka podobna. Po meni znanih podatkih, naj bi izvirala iz znane hiše v Ravnah in naj bi služila kot preklada, kar sem skušal razjasniti z dodatnim preverjanjem izvora materiala. Pa tudi slišati je bilo, naj bi jo v pomanjkanju materijala prinesli prav s Krasjega (ustno izročilo)!

Zadaj je namreč obilo betonske malte, ki kaže, da je bila pošča vzidana vodoravno!! Jutri dodam podatke o velikosti in vse tisto, kar bo kogar zanimalo.

Za Tolmost: imaš zelo prav, če nekateri ne bi bili osveščeni, bi vse končalo v groblji in zdi se mi, da s takimi odločitvami, kot si jo navedel je za to še več možnosti. Tudi tisti tvoji križi in podobno. Še kolcalo se jim bo po nas, kopačih, firbcih, kontrolorjih gradbišč in izkopov in podobno.

TolMost
Ni treba nič
Posts: 117
(5/12/03 23:38)
Re: IT plošča z napisom iz D. Raven
Citat:
Za Tolmost: imaš zelo prav, če nekateri ne bi bili osveščeni, bi vse končalo v groblji in zdi se mi, da s takimi odločitvami, kot si jo navedel je za to še več možnosti. Tudi tisti tvoji križi in podobno. Še kolcalo se jim bo po nas, kopačih, firbcih, kontrolorjih gradbišč in izkopov in podobno.
Vidim, da prihaja do pomot. TolMost=Helena, Kogoj Peter= Kogoj Peter. Prej sva imela oba eno uporabniško ime, zdaj pa ima on svoje, ker se je želel ločiti od mojih neumnosti. ;)

Bojan22
Neznan(a)
(5/12/03 23:40)
It plošča z napisom...
Sama beseda pomeni eno, v smislu povedi, pa je lahko čisto nekaj drugega.

BENFATTO po slovarju pomeni "postaven, stasit", kar odpira možnost, da je bil padli Antonio take postave. Sicer pa se bo že našel kak dober poznavalec it. jezika, ki bo jezikovno in vojaško ploščo lepo prevedel. Se priporočam!!!

Žal pa je vse manj možnosti, da bi prišli do priimka padlega vojaka.

b
Neznan(a)
(5/12/03 23:40)
b
Posero pomeni postavili.

Bojan22
Neznan(a)
(5/12/03 23:47)
IT plošča...
TolMost in Peter!

Upam, da sta vseeno skupaj. Oba vesta, kaj sem mislil. Sicer pa take zadeve niso več za ta forum. Ko danes berem prvo rubriko foruma se mi kar rola. Ali je sploh možno>:

Bojan22
Neznan(a)
(6/12/03 0:08)
Re: It plošča...
Za Tomaža!

Zelo cenim Tvoje znanje in delo! Ne želim pa nove vojne!
Določenih stvari v življenju na žalost ni moč izvesti natančno po zamisli! Ne bom spet filozofiral.
Samo to: Življenje je umetnost, katere velik del je prilagajanje. Ne zapuščaj prijateljev zaradi različnih idej in trenutne neusklajenosti. Idej ne zmanjka , prijateljev pač!
;)

SFronta
Tomaž The Horrible
Posts: 2017
(6/12/03 0:30)
Re: It plošča...
Živjo, Bojan,

ravnokar sem odposlal en mail nekemu tujcu, arheologu, ki mu po kapljicah pošiljam fotografsko gradivo o obnovah (vsega naenkrat ne bi bilo varno, saj bi ga zadela kap) in človek se le križa. Vsekakor bo prišlo do mednarodne kampanje za zaščito slovenskih bojišč in tam ohranjene dediščine.

Ne zapuščam nobenih prijateljev, si pa iščem nove, ki mi bodo dejavneje pomagali in ne bodo sproti rušili mojih prizadevanj.

P.S.: Kdo ob takšnih prijateljih sploh še rabi sovražnike.

Edited by: SFronta at: 6/12/03 18:53
305
dr. Soška Fronta
Posts: 724
(6/12/03 10:37)
Priimek
Citat:
BENFATTO po slovarju pomeni "postaven, stasit", kar odpira možnost, da je bil padli Antonio take postave. Sicer pa se bo že našel kak dober poznavalec it. jezika, ki bo jezikovno in vojaško ploščo lepo prevedel. Se priporočam!!!
Meni tisti BENFATTO nekako zelo diši po (pogrešanem) priimku. ;)

fleischmann
Neznan(a)
(6/12/03 17:26)
prevod
Moj prevod se glasi nekako takole: "Benefatto Antonio distretto di Padova zadet od svinca avstrijskega med prestajanjem njegove dolžnosti za obrambo novih meja Ufficiali e soldati postavili Krasji vrh avgust 1916"

bojan22
Neznan(a)
(6/12/03 18:01)
Re:IT napis, Krasji vrh
Hvala za pomoč. Delamo...

Popoldne sem šel na kostnico na Svetem Antonu, da vidim, če se je kaj padlih pisalo Benfatto in če je to možen priimek.

Po ogledu mislim, da je zadel 305: na zgornji platformi spominskih plošč na kostnici v Kobaridu je med drugimi tudi naslednji zapis: SOLDATO
ANTONIN
BENFATO

Čeprav je tudi ime v končnici spremenjeno in je na plošči Benfato napisan z dvema T, menim, da gre za istega vojaka. V stotniji so ga poznali v vsakodnevnem jeziku in se jim je tudi priimek z dvema T zdel logičen. V arhivih pa je verjetno stalo tako, kot je bilo v rojstnem listu: le en T in čudovito ime Antonin.

Žal na kostnici ni letnic rojstva, odlikovan tudi ni bil, kar je sicer zapisano, kljub vsemu imamo sedaj možnosti, da pridemo človeku bliže. Zahvaljujoč Davidu-jaz sem tokrat razmišljal v napačno smer in niti pomislil nisem, da bi bilo prvonapisano priimek vojaka.:eek

Za tisti posero pa me je skoraj sram, prepričan sem bil, da je to ime kraja, kjer je bila stotnija ali vsaj njeno ime. Zmotil me je vrstni red, kar je posledica le pogovornega znanja it. jezika.

Še obljuba od včeraj: plošča ima mere 75 x 40 cm, zanima pa me tudi, če ima spodnji okras iz rastlin kakšen pomen?

Kogoj Peter
Nevarnost za SF tartufe
Posts: 12
(6/12/03 18:44)
Še ena iz Drežniških Raven
Ko so pred par leti v sklopu popotresne obnove Drežniških Raven prekopali travnik v okolici za postavitev novega vodovoda, so tik pod odcepom za planino Zaprikraj iz zemlje pogledali italijanski nagrobniki.Bilo jih je kar precejšnje število, enega hranim jaz doma, usoda ostalih mi ni znana, vsi pa so bili "opremljeni" z napisom vojaka, ki mu je bil nagrobnik namenjen. Zanimivo bi bilo izvedeti kje so jih izdelovali.

Edited by: SFronta at: 4/1/04 19:51
bojan22
Neznan(a)
(6/12/03 22:50)
Še ena iz Drežniških...
Očitno so to nagrobniki, ki jih je imel v mislih Tomaž, ko je spraševal, če so še pod cerkvijo v D. Ravnah. Po terenskem ogledu v četrtek nisem našel nobenega, je pa zagotovo lokacija prava,saj se tik nad travnikom s cerkvico odcepi v desno pot za Zaprikraj. Kot že povedano-pod cerkvijo je le spominsko obeležje s križem in napisom Caduti per patria. Usoda ostalih nagrobnikov mi ni znana, dopuščam tudi možnost, da so kje spravljeni, ker se je cerkev obnavljala. Je pa pod cerkvijo še vsa gradbena svinjarija s korci in tramovi in betonom vred, očitno jo ni bilo vredno pospraviti. Še dobro, da pada listje! :o

Sicer pa sem ob Petrovi sliki zadovoljen, ker tista moja plošča očitno ni nagrobnik iz iste serije, saj bi ga sicer ne želel imeti v zbirki.

O usodi še dveh nagrobnikov, ki smo jih našli v zadnjem letu pa kdaj drugič.


bojan22
Neznan(a)
(7/12/03 12:26)
Še ena iz Drežn....Raven
Ker je sončno je večina kljub vetru na terenu /Peter/.
Na Sv. Antonu v kostnici je pokopan tudi SOLDATO
MACARO
MARIO
Zelo možno, da je s tvojega nagrobnika,čeprav manjka en I. So tudi priimki MACARIO z drugimi imeni. Poslikal, pa spet ne z digitalcem.

Zanima me še razlika: večina so SOLDATO, nekateri MILITARE.:rolleyes

TolMost
Ni treba nič
Posts: 119
(7/12/03 20:35)
Re: Še ena iz Drežn....Raven
Ja popoldne sva bla na terenu. Sva šla malo poslikat razpadanje kapelice nad Kozarščami. Kmalu se bo sesula. Že takoj, ko sva stopila iz avta, nama je dal eden od društva Mengore vedet, da se niti malo ne strinja z izkopavanjem. Ko mu je Peter rekel "Hvala bogu, dokler je še kaj izkopavat", je rekel, da imamo različne poglede. Seveda jih imamo, tudi z njihovimi obnovami se marsikdo ne strinja. Še dobro, da imajo vsaj malo nadzora, drugače bi za stopnice na Mengorah položili kar železniške traverze.
Bojan, hvala za informacijo s Sv. Antona. Možno, da gre za istega soldata.

Edited by: TolMost at: 7/12/03 20:38
SFronta
enfant terrible
Posts: 2031
(8/12/03 1:51)
Groteska
Citat:
Še dobro, da imajo vsaj malo nadzora, drugače bi za stopnice na Mengorah položili kar železniške traverze.
Grotesknost situacije se v vsej veličini pokaže, če idejo z "obnovami" območij soške fronte prenesemo na dediščino nekega drugega zgodovinskega obdobja - recimo čas antike ali rimskega cesarstva. Kakšni glavi bi lahko prišla na misel ideja turističnega preurejanja vseh znanih in nedotaknjenih zgodovinskih območij nekega zaključenega zgodovinskega obdobja, kot je soška fronta ali pa čas rimskega imperija? Pa saj posegi vanje pomenijo nič manj kot uničenje vseh (če ne vseh, pa vsaj najkakovostnejših) ohranjenih zgodovinskih artefaktov nekega zaključenega časa na nekem zaključenem geografskem območju! Ideja je že sama po sebi nora, kaj šele s takšno izvedbo, kot smo ji priča.

Fundacija Poti miru v Posočju si je zadala za cilj nič več in nič manj kot s turističnim urejanjem uničiti vsa ohranjena zgodovinska območja soške fronte v Zg. Posočju. Si znate predstavljati, da jim ni cilj ohranjanje nedotaknjenosti zgodovinskih lokacij kot večplastno najpričevalnejših, najvrednejših in tudi turistično najzanimivejših kulturnih vrednot, objektov strokovnih in znanstvenih raziskav bodočih generacij in vira vedno novih znanj za mnogo let vnaprej, marveč le njihovo turistično spreminjanje, "obnavljanje in urejanje", ko čez nekaj let po planu ne bo več zgodovinsko pomembnejšega kraja soške fronte v Zg. Posočju, kjer ne bomo prisiljeni "občudovati" katastrofalnih rezultatov njihovih "turističnih" posegov vanj.

Predstavljajte si tri medsebojno sosedske občine v Italiji, ki bi imele veliko nedotaknjenih in strokovno še povsem neraziskanih, neevidentiranih, nedokumentiranih območij iz časa rimskega imperija. Potem pa bi se kratkovidni in nerazumni ter spomeniškovarstveno nepismeni lokalni veljaki vsedli skupaj in naredili plan, kako bodo v desetih letih v imenu turizma "turistično obnovili" vse zgodovinske lokacije. In to tako, da bi na ohranjena zgodovinska območja poslali kar skupine strokovno povsem neusposobljenih domačinov, da tam počnejo z nedotaknjeno in strokovno še povsem neraziskano, neevidentirano, nedokumentirano dediščino, kar jih je volja. Si znate predstavljati to norost, norost samega koncepta, ideje? Si znate predstavljati, kako bi takšne tri občine zaslovele po celem svetu? Pa ne po turizmu, ampak kot primer brezmejne neumnosti.

Za božjo voljo, kakšen IQ moraš imeti, da razumeš in sprejmeš zgoraj zapisano?

Edited by: SFronta at: 8/12/03 5:51
bojan22
Neznan(a)
(9/12/03 22:33)
It. napis iz Dr. Raven
Po večernem pogovoru s cd ponovno razmišljam o plošči.>: Je spominska ali res nagrobna? Za zadnje me moti predvsem oblika, ker takih meni znanih ni!!! in pripis kdo se je padlega sploh spomnil. Zelo dvomim, da bi bilo na pokopališču to potrebno.

Še vedno ni nič o tistih listih spodaj.

Pa ni hudič da nima kdo slike od starega pokopališča pod cerkvijo v D.Ravnah? Če so bili tam spomeniki, bodisi pred prvim ali drugim potresom, kdor jih je odstranil že mora kaj vedeti. Jaz osebno na žalost področja nisem poznal, oziroma me še ni zanimalo.:rolleyes

cd mirno spi, nisem jezen!|I

305
dr. Soška Fronta
Posts: 737
(10/12/03 17:06)
Re: It. napis iz Dr. Raven
Citat:
....mentre prestava l'opera su per la difesa di nuovi confini...
Mene ta način pisanja močno spominja na ono ploščo pri "protiavionskih" položajih. Pa tudi "Menna Vincenzo" ima na Krasjem spomenik, pa dvomim, da je bil tam pokopan. Mogoče, kdo ve...:\
Citat:
Še vedno ni nič o tistih listih spodaj.
Na sliki se slabo vidi, kaj je mogoče to bršljanova vejica? Palmine vejice sem na nagrobnikih že videl, za bršljanovo pa ne vem ali kaj simbolizira, bodo že drugi kaj zvohali.;)
Citat:
ploąča ima mere 75 x 40 cm
Kaj pa debelina plošče? Kako zgleda njena zadnja stran? Se ti mogoče zdi, da bi bila lahko nekoč kam pripeta (obešena, vzidana), ali je večja možnost, da bi bila prostostoječa?

Edited by: 305 at: 10/12/03 17:50
bojan22
Neznan(a)
(12/12/03 17:58)
Re:IT plošča
305: Napisov na poti k protiavionskim položajem nimam poslikanih, pa saj verjetno misliš tisti okrogli platformi, ki gledata nad Magozd in Trnovo in je ena skoraj uničena. Se pa spomnim, zdi se mi, da je na poti tja na enem napisu tudi slika mitraljeza. Me veseli, če je napis v podobnem stilu.

Liste sem pogledal podrobneje, prinesel sem tudi vejico bršljana, ki ustreza tako po obliki listov kot po povezavi med njimi. Listi so pogosto v uporabi za krašenje cerkva/birme, obhajila, prazniki.../

Debelina plošče je 7 cm, zadaj je izdelava zelo groba, nekam je bil odlit zelo suh beton, ker je vidna vsa struktura brez likade. Zadaj in na zadnjih robovih je plošča dokaj poškodovana, nekaj je še dodatnih ostankov betona. Ne morem pa trditi, da je bila plošča vzidana z zadnjo stranjo. Vsekakor nima "lica" in je zadaj grobo nedokončana.

Izgleda, da je bila prvotno pritrjena spodaj, kar je razvidno iz slike. Kljub vsemu poškodbe stranic kažejo na to, da jo je bilo potrebno vsaj dvigniti na več mestih ali izpuliti z obeh strani, pri čemer so se robovi sveže poškodovali /verjetno ob podiranju hiš po potresu 98/.:rolleyes

Stran 1 2

Pojdi na:Return to Top of Page.


Piškotki & privacy policy