SF15-17
    > Zgodovinska območja, bojišča
        > Bodrilna gesla iz Lepene


Stran 1 2 3

Avtor Komentar
SFronta
Tomaž The Horrible
Posts: 1976
(28/11/03 18:07)
Re: Bodrilna gesla...
Citat:
Pozabil sem se zahvaliti Tomažu za sliko nad Blažem.
Predvidevam, da tista dva kosa napisne plošče žičnice, ki sta pri Blažu vgrajena v eno od hiš, poznaš?

Majewskega imam preslikanega na dia. A4 sken je lahko 5 minut daleč, Bojan, poglej v poštni predal, tam te že čaka sporočilo z vprašanjem.

Drugače pa si je Majewskega in njegov "Felsenhart durch Kaisertreue" pošteno privoščil Franc Zupančič v svojem dnevniku.

Edited by: SFronta at: 28/11/03 18:18
bojan22
Neznan(a)
(28/11/03 21:37)
Re: Bodrilna gesla iz L..
Tomaž: Sporočilo od včeraj sem dobil. Skena pa žal ne najdem! Mogoče ga dobim v ponedeljek s pomočjo otrok. Sicer pa me dva dni ne bo in ne se čudit, če ne bo odgovorov /služba/! :x >:

bojan22
Neznan(a)
(28/11/03 21:48)
Re:Bodrilna gesla iz L.
Sedaj že težim, iščem zadnje proste trenutke.
Seveda sem prebral Župančiča in ne sam, predelal sem ga skupaj z Ivom Lavrinom-Ivančičem. Še posebej fotografije in primerjavo sedanjega stanja.
...tisti križ, ki manjka je varno zakopan, na podnožju ima ne vtisnjeni, ampak dodani (vbetonirani) dve pasni sponki-avstrijsko in madžarsko. Ni hec, je resnica:eek

Zdaj pa za dva dni adijo, razen, če se komu kaj zgodi, kar pa nikomur ne želim.

305
dr. Soška Fronta
Posts: 719
(29/11/03 9:59)
Re: Bodrilna gesla iz L..
Citat:
...tisti križ, ki manjka je varno zakopan, na podnožju ima ne vtisnjeni, ampak dodani (vbetonirani) dve pasni sponki-avstrijsko in madžarsko. Ni hec, je resnica
O lokaciji pa bi bilo pametno molčat, da si kdo ne zaželi križa oziroma pasnih sponk v svoji zbirki/muzeju. ;)

Bojan22
Neznan(a)
(1/12/03 16:50)
Re: Bodrilna gesla iz Lepene
OK. Spet sem tu. Po zelo stresnem weekendu sem si vzel dve uri zase in se zapeljal do Lepene.

Za 305: Glede križa-molčečnost do groba. Pa saj si to že vedel vnaprej! /Ali te mogoče spominja na eno izmed gesel?/;)

Za Tomaža: Šel sem najprej do čuvaja, ki je omenjen prvi dan. Najprej sem poslikal sedanje stanje balkona in zadnjih stopnic v hišo, kjer so bili napisi-sami ostanki vojne, večinoma prve, deloma tudi iz časa italijanske okupacije. Pri hiši se reče pri Žvanu. Narejena je bila med leti 18 in 20, ko so se begunci iz Lepene vrnili iz Koroške? iz Rožeka?, kjer je bila rojena tudi čuvajeva mama oktobra 1915 iz sosednje hiše. Obe hiši sta se po pripovedovanju in kar je videti gradili v istem času. Tisto Koroško in Rožek moram še preveriti. Med begunstvom naj bi prebivalci Lepene namreč delali pri kmetih na Koroškem, ali celo imeli svoj košček zemlje za obdelavo, za razliko od Bovčanov, ki so bili večinoma v Bruck on L. v begunskem taborišču.

Potem sva šla na ogled k Blažu. Po spominu se mi je zdelo, da se najini podatki malo razlikujejo. Blaževa hiša je rumena, tista z napisi pa je od Peterce. Hvala Bogu, sta še oba napisa na mestu, čeprav je eden že v originalu narobe obrnjen! Sreča, da se je niso lotili obnovitelji. Sem poslikal, pa je bilo zelo slabo vreme, zato ne vem kaj bo ratalo. Nisem pa imel digitalca, zato je za počakat kak dan na slikce.

In za konec še ena kot iz Nedela-srednja stran: Žvanova hiša, na kateri so bili napisi na balkonu in Petercova hiša z napisi žičnice /Erbaum.../ sta velika "žlahta". Gospod Peterca je mož gospe iz Žvanove hiše...

Sem pa kot vedno danes ponovno stikal po deskah in rinil glavo med pajčevino in žeblje in pleh in korce, pa se mi ni Marija prikazala...Mogoče naslednjič! 8o

simon2
Sergente
Posts: 358
(1/12/03 20:02)
Re: Bodrilna gesla iz Lepene
Citat:
Sem pa kot vedno danes ponovno stikal po deskah in rinil glavo med pajčevino in žeblje in pleh in korce, pa se mi ni Marija prikazala...Mogoče naslednjič!

Bojan nestrpno čakamo!!!

SFronta
Tomaž The Horrible
Posts: 2004
(1/12/03 20:04)
Re: Bodrilna gesla iz Lepene
Citat:
Za 305: Glede križa-molčečnost do groba. Pa saj si to že vedel vnaprej!


Zadeva rabi še en profesionalni photoshooting. Drugo leto, računam na koga od vas, idealno bi bilo okoli 1. maja, ko še ni kopriv do vratu. Dan bi moral biti obvezno oblačen (visoka oblačnost), drugače ne bo nič z dobrimi posnetki.
Citat:
Pri hiši se reče pri Žvanu.
Poznam, na drugi strani je nekoč stala kapela, če imam prav, pa tudi vojaško pokopališče. Malo naprej pa še Linzer Brűcke ali Linški most (po LIR2, ki so bili iz Linza).Žagasta črtica na spodnjem robu karte bi moral biti vodovod do spodnje postaje vojaške tovorne žičnice, kjer so, če se prav spomnim, tudi ostanki cistern, ena pa je tudi tik ob zgornji postaji v bližini znamenja na Zagrebenu. Tisto naselje okoli znamenja se je moralo z vodo oskrbovati kar s pomočjo žičnice. Možno bi bilo tudi, da so po trasi žičnice potegnili na hrib tudi vodovod, vendar podatkov o tem nimam. Je pa bil zagotovo zgrajen vodovod iz Šumnika do naselja pri obeležju "Weltkrieg 1914".

Glej tudi naslednjo fotografijo. Tudi tu bi se moral skrivati v zemlji še en križ, enako kot na Golobarju. Beri Korake skozi meglo, 137. stran zgoraj.
Citat:
Blaževa hiša je rumena, tista z napisi pa je od Peterce.
Pritepenci ponavadi pravimo pri Blažu kar celi skupini tamkajšnjih hiš.
Citat:
hiša z napisi žičnice /Erbaum.../
Na plošči je pisalo (pišem po spominu):

SEILBAHN (ta del je desno od vrat, obrnjen na glavo)
Nr. 15
ERBAUT
1916

Lahko poskeniram, če kdo hoče videti (skeniranje je hitro, iskanje posnetka bi utegnilo trajati).

Edited by: SFronta at: 1/12/03 20:31
Bojan22
Neznan(a)
(1/12/03 22:27)
Re: Bodrilna gesla iz L.
S Simonom na Marijo še počakamo...Se že pelje...

Tomaž, ko sem kliknil na fotografijo, sem podoživel zadnjih 20 let, kar se malo resneje potikam po Lepeni, prej malo več, sedaj že manj tudi službeno. Je pa bil dan za tisto sliko, kot iz aviona po nevihti.

Prav iz tistega belosivega kontejnerja za hišama med popotresno obnovo je stopil in rekel: "Aja, ti, ki se zanimaš za vojsko, se mi zdi, da tam na ganku nekaj piše, kar pa ne znam prebrat!" Mene pa je skoraj zadelo, ko sem zagledal tiste napise. Pa je bil tudi problem priti do njih z dovoljenjem in potem še način, kako jih sneti, da ne razpadejo (žeblji do 10 cm dolgi zabiti skozi deske v tram, glavice pa na pol pojedene). Sledilo je dolgo iskanje podobnih desk in obisk vseh gradbišč in odpadov in deponij, ki so bile pri vsaki hiši ob obnovi. Kaj se je že našlo, napisov pa ne več.

Na področje pokopališča preko vode pa je baje večkrat zgrmel plaz, pa tudi križ je bil preveč dostopen-če je bil tam-da ga ne bi uporabili pri kaki gradnji.>: Kljub vsemu, ni za obupat, mogoče se še najde. S takimi posnetki in dokumenti še toliko bolj!

SFronta
Tomaž The Horrible
Posts: 2005
(1/12/03 23:07)
Re: Bodrilna gesla iz L.
Citat:
Je pa bil dan za tisto sliko, kot iz aviona po nevihti.
Fotografija je kar letalska, naredil pa jo je Renato Vidrih, ko je iz zraka dokumentiral murasti tok, ki se je ob potresu privalil s pobočij Lipnika (na spodnjem robu fotografije). Sam mislim, da za letalske fotke Lepene niti ni treba v letalo. ;)
Citat:
Kljub vsemu, ni za obupat, mogoče se še najde.
Ivo mi sploh ni verjel, da mora biti na Golobarju še en križ, ko sem mu razlagal, kje naj bi nekoč stal, pa ga je potem menda našel že pri prvem iskanju. Če ima tudi ta v Lepeni kaj železja v sebi, bi ga skoraj morali najti, daleč ne bi smel biti.

Edited by: SFronta at: 1/12/03 23:11
Bojan22
Neznan(a)
(2/12/03 21:41)
Re:Bodrilna gesla iz L.
T. Pošto prejel, imam silne težave s pošiljanjem odgovorov. Pomaga hčer. Sicer so skeni enkratni.

Slike iz Lepene od včeraj so tudi kar solidne, jutri bodo na skenerju in upam, da bo tudi pošta delala za objavo.:evil

Pripravljam še en napis za objavo, ta je italijanski iz deponije porušenih hiš v Drežniških Ravnah. Sicer se bo kdo vtaknil v posest plošče z napisom, a zagotovo lahko trdim, da bi bila že davno v Italiji, če tisti dan ne bi imel par jurjev pri sebi. Sicer pa-če delavci na deponiji ne
bi vedeli, da je treba že zasuto vsaj z bagerjem ponovno prekopati-bi bilo za večno pokopano. In bilo bi resnično škoda!:rolleyes

SFronta
Tomaž The Horrible
Posts: 2008
(2/12/03 22:19)
Re: Re:Bodrilna gesla iz L.
Citat:
Sicer so skeni enkratni.
Zadevo bi se dalo raztegniti tudi na A3, če bi bilo treba. Še povečava detajla:Primerjajmo še črke. Nisem več tako prepričan, da je avtor isti - črka "d" se zelo razlikuje, tudi razmaki med črkami so različni.

Citat:
Pripravljam še en napis za objavo, ta je italijanski iz deponije porušenih hiš v Drežniških Ravnah.
Meni so v Koseču razlagali, koliko tega je "šlo v smeti" že po potresu 1976.

Mar niso pod cerkvijo v Ravnah na pobočju še vedno italijanski nagrobniki (vsaj včasih so bili)? Poznaš vse napise v Magozdu, mislim, da so štirje? Tam mi je najbolj žal za fresko, ki pa je žal ni več.

Edited by: SFronta at: 2/12/03 22:24
bojan22
Neznan(a)
(3/12/03 22:02)
Re: Bodrilna gesla iz L.
V Magozdu so mi znani napisi ulic. Glede ostalih in nagrobnikov pod cerkvijo preverim jutri, če bo vreme.

Podobni napisi so bili v Koseču, imam nekaj na slabših fotografijah, tam jih ni več, ker so podrli zid, na katerega je bila naslonjena lesena garaža. Tiste iz poti Drežnica Koseč (Exilles...) pa imam v zgodbi o spomeniku na Krnu in zgodovini bronaste plošče A.Picco. Zgodbo dam na splet, ko jo malo dodelam z novimi spoznanji in mišljenjem, ki se je v par letih kar spremenilo.

Včerajšnji skeni iz Lepene so pri Simonu, ko najde čas jih da na forum. Sicer pa čakam tudi Davidovo sliko notranjosti, ki jo je obljubil.

Tudi plošča iz deponije Drežniške Ravne bo kmalu na vrsti.

Bojan22
Neznan(a)
(4/12/03 12:48)
Re: bodrilna gesla iz Lepene
Ob primerjavi napisov sem kar malo razočaran, stil je čisto različen, le udarnost je enaka. No, očitno je le bilo med vsem vojaštvom več takih mizarjev ali rezbarjev.

Dopoldne sem bil na Drežniškem. V Ravnah je pod cerkvijo še vedno obeležje-naravna skala z dodanim betonom s križem na vrhu. Napis na skali pa se zelo težko prebere, ga nisem nič "pofrišal" in naj bi bil seveda italijanski: "Cadutti per la patria". Mogoče je spodaj letnica, pa nisem mogel točno ugotoviti.

V Magozdu pa manjša kriza. Dopoldne,nobenega tapravega doma. Razen napisa ulice nisem našel drugega, je pa res, da nisem šel v dolino proti Kozjaku, tam je vbetoniran nosilec za žičnico s kolesom (že predelan), napisa pa se na pamet ne spomnim. Drugič...

Simon se še ni oglasil. Hallo!! Kje si?:rolleyes

simon2
Sergente
Posts: 360
(5/12/03 18:10)
Re: bodrilna gesla iz Lepene
Citat:
Simon se še ni oglasil. Hallo!! Kje si?

Evo sem se že prebudil iz zimskega spanja (beri: dela).
Spodaj imamo par Bojanovih fotk:Balkon Žvanove hiše, na katerem so bili napisi.Zadnja stran hiše z vojaškimi dodatki.Tako pa zgledajo vgrajeni kamni z napisom in poizkus rekonstrukcije.

Edited by: simon2 at: 5/12/03 18:19
Bojan 22
Neznan(a)
(5/12/03 23:22)
Re: Bodrilna gesla iz L.
Na tisti sliki hiše z balkonom je bil napis po zgornjem robu z leve na desno, oziroma vsi trije napisi do zadnje desne deske, ki je še originalna in iste širine. Žal ni popisana!

Da se ne bo kdo ustrašil glede sestavljanja napisa žičnice. Sestavljanka je le fotografska. Kot je že Tomaž zapisal je zgoraj Seilbahn in pod njim No.15, ostalo pa je vidno. Če želi kdo sestaviti in rekonstruirati napis po obstoječem, bom vesel. Sam računalniško nisem toliko tehničen.

Danes sem videl še ostale fotke iz serije o Majevskem v Lepeni. Žal samo videl, so pa enkratne. Pokazal jih je David. Verjetno bi se dalo točno določiti lokacijo, glede samih napisov pa nisem dobil novih podatkov.

Brskal za križem med Linzer Brucke in brvjo. Menim, da je več metrov nanosa-groblje-iz hribov nad površino iz prve vojne /od Loga dalje ne prenesem izraza murasti tok!/

bojan22
Neznan(a)
(12/12/03 22:36)
Re:Bodrilna gesla iz L.
Križ se še ni našel. Je pa kljub vsemu padlo par zanimivih kosov, ki dokazujejo pristnost lokacije. Res pa je, da je dosti ob robu, v centru praktično ni signala!!!
Žal se mi zdi, da se potrjuje varianta o velikem nanosu materiala na osrednje območje, kjer naj bi bil tudi križ.
Pa če je bil cel železen, za spremembo od betonskih?

Kaj meniš Tomaž, na tistem načrtu se po mojem ne da razbrati kaj več o križu. So pa ostanki mosta...;) gotovo na pravem mestu /Linzer Brucke/! Kosi se pojavljajo.

SFronta
enfant terrible
Posts: 2073
(13/12/03 2:14)
Re: Re:Bodrilna gesla iz L.
Citat:
Križ se še ni našel. Je pa kljub vsemu padlo par zanimivih kosov, ki dokazujejo pristnost lokacije.
Na primer?
Citat:
Pa če je bil cel železen, za spremembo od betonskih?
Klavora piše, naj bi bil kamnit. Če je tako, ne bodo pomagali nobeni detektorji kovine.
Citat:
Kaj meniš Tomaž, na tistem načrtu se po mojem ne da razbrati kaj več o križu.
Kar se vidi, se vidi. Nič več. Označen križ tako pomeni kapelo in ne križa.

bojan22
Neznan(a)
(15/12/03 22:41)
Re: Bodrilna gesla iz Lepene
Naprimer:
Kar se tiče zbiralcev je vse za nazaj zakopat. Glede lokacije pa je par zanimivosti:
-en meter dolg šponer , verjetno za most, zanimiv, ker ima na eni strani dve vponki.
-podkve-navadne in tiste ovalne,polne,zaščitne,z luknjicami ob strani in obrobo.
-ena dereza AO-krotica-tipa Werke 3.
-konzerve, slabe, verjetno že prej izkopane, brez napisov.
-ena slabša kokarda FJI-krigsmetal.
-drugi deli konjske oprave-kot žvale in podobno...

Vse le ob južnem delu, kjer naj bi bil most, oziroma gorvodno po levem bregu Lepenice.

Je pa že mraz in sneg in grdo za večje "zemeljske" raziskave. Sledi pomladi...:rolleyes

305
dr. Soška Fronta
Posts: 755
(23/12/03 17:18)
anonimno pismo
Pred par dnevi sem prejel anonimno pismo iz Ljubljane, pošta 1002, ki je vsebovalo povečavo AO vojaške fotografije. Očitno jo je poslal obiskovalec tega foruma, ki pozna moj domači naslov. Na fotki je detajl "Regiments provianture" pred katerim stojijo tudi lesene table z bodrilnimi gesli, ker ne vem ali lahko fotko objavimo bi prosil anonimneža da se mi oglasi.;)

bojan22
Neznan(a)
(24/12/03 16:16)
Re Bodrilna gesla iz Lepene
305, pa ja niso prav tista moja gesla? Me razganja od radovednosti. Sicer pa pošlji vsaj kos za vzorec po mailu.
Včeraj sem bil odsoten, zato se veselim šele danes.

P.s. 28.12. imam rojstni dan!;)

Stran 1 2 3

Pojdi na:Return to Top of Page.


Piškotki & privacy policy