SF15-17
    > Zgodovinska območja, bojišča
        > Spomenik 15.K.b.h.I.R.4. na planini Zagreben


Avtor Komentar
SFronta
g. Zdraha
Posts: 197
(6/12/02 3:02)
Spomenik 15.K.b.h.I.R.4. na planini Zagreben
S prijatelji smo se zadnjič pogovarjali, da bi naslednje leto kot je treba obnovili spomenik 15. kompanije 4. bosansko-hercegovskega pehotnega polka na poti na planino Zagreben. To je eden od spomenikov, do katerega "strokovnjaki" bognedaj ne smejo priti, ker bodo tako kot drugje naredili samo škodo.

Spodnja fotka je iz leta 1996, od potresa 1998 je spomenik spodaj povsem razrušen, lovci, ki so urejali pot, pa so jo po potresu speljali dobesedno mimo njega (tako, da se obregneš vanj), kar pomeni, da nekateri hodijo po kosih napisa, ki ležijo pred spomenikom. Zadnji čas je za obnovo.

Spomenik ima napise spredaj (zgoraj in spodaj) in desno na spodnjem delu. Dalo bi se obnoviti celoten napis na pročelni strani, na desni žal manjka preveč kosov, da bi se še dalo sestaviti celotno zapisano sporočilo.

Napis spredaj se glasi:

Hier diente
dem Kaiser
15.K.b.h.I.R.4.
unter dem
Oblt. Dr. J. S__lik
März 16. - Juni 17.

VJEČNA SLAVA
za domovinu poginutim
27 DRUGOVA


Spodaj desno je podpisan poddesetnik Rudinica (GEFRT. RUDINICA).

V prevodu: tu je od marca 1916 do junija 1917 služila cesarju 15. kompanija 4. bosansko-hercegovskega pehotnega polka pod poveljstom nadporočnika Dr. J. S__lika. Spodnjega dela besedila verjetno ni treba prevajati.Doslej nerešeni problem je priimek nadporočnika, ki je napisan na zgornjem delu. Na nekem predavanju pred leti, ki sem ga imel v Klubu Popotnik, je do mene pristopil nek možakar, menda iz Soče, ki mi je povedal, da so luknje v napisu delo nekega domačega lovca, ki se je pred kakšnimi 30 leti na spomeniku učil streljanja. No comment.

Zaradi tega lovca in napisa s priimkom, ki ga je poškodoval, sem zapravil že ure in ure iskanja po shematizmih in ranglistah avstro-ogrske vojske. Vsaj v tistih, kjer sem gledal, ni bilo pri BH4 zapisanega nobenega častnika, ki bi s svojim imenom in priimkom ustrezal črkam na spomeniku. :(

Če ima kdo še kakšne dokumente, iz katerih bi se dalo ugotoviti priimek, ali kaj ve o tem, naj se oglasi. Prilagam še povečavo tistega dela napisa. Manjkata dve črki, prva je lahko samoglasnik ali soglasnik (primer: Smelik, Semlik, oboje se izide), čeprav se zdi, da je neka okrogla črka, mogoče e.

Edited by: SFronta at: 12/6/02 5:43:11 pm
SFronta
g. Zdraha
Posts: 201
(6/12/02 9:30)
Re: Spomenik 15.K.b.h.I.R.4. na planini Zagreben
Spomenik je bil "iz doline" uradno evidentiran že pred desetimi leti - v znamenitih "Strokovnih osnovah za razglasitev območij soške fronte". Vendar kako? Seveda strokovno in neoporečno! Naj mi visoko strokovna in usposobljena oseba, odgovorna za spodnji opis, ki danes z nič večjim znanjem kot pred 10 leti sedi na nekaj stolčkih, kot formalno strokovno pokritje neskrupuloznim kobariškim podjetnikom med drugim tudi v upravi zloglasne Ustanove Fundacije Poti miru v Posočju, prosim ne zameri, ker bom ta primer uporabil za ilustracijo in pojasnilo, s kako "strokovno" fundacijsko druščino imamo opravka in zakaj se z dediščino dogaja, kar se dogaja. Namreč, zakaj so obnove objektov in zgodovinskih območij tako "strokovne", da so po obnovah objekti dediščine in zgodovinska območja po pravilu oskrunjeni ali pa uničeni.

Spodnji opis ne potrebuje komentarja, razen da je na karti, priloženi opisu, objekt označen napačno - 1300 metrov zračne razdalje proč od prave lege.Za objekt, katerega napis je res redkost, so se še posebno potrudili z natančnim in točnim prepisom besedila. :eek

Ljudem v vodstvu Fundacije Poti miru v Posočju, ki na veliko trošijo državni in Pharejev denar za uničevanja dediščine, bi svetoval, naj se v dobro dediščine prve svetovne vojne začnejo ukvarjati s čim drugim. Včasih se je menda dalo dobro zaslužiti s prodajo čokolade in avtomobilov, danes je denar v telekomunikacijah - naj se lotijo tega biznisa, saj jim gre le za biznis, dediščino pa naj pustijo povsem pri miru in jo prepustijo tistim, ki nam kaj pomeni in ki smo ji za razliko od njih kos tudi po strokovni plati.

Edited by: SFronta at: 12/6/02 12:20:02 pm
SFronta
g. Zdraha
Posts: 205
(6/12/02 12:36)
RE: Spomenik 15.K.b.h.I.R.4. na planini Zagreben
Povpraševanje za informacijami sem objavil tudi pri Franciju.

www.planid.org/?object/o5994487.php

SFronta
g. Zdraha
Posts: 243
(10/12/02 11:00)
RE: Spomenik 15.K.b.h.I.R.4. na planini Zagreben
Sodeč po tem, kar se vidi, je lahko teoretično druga črka v priimku?

a, c, e, o

Rad bi zožil izbor, preden se lotimo ponovnega iskanja in spraševanja okoli.

Gorazds
Pridruženi kanonir
Posts: 26
(10/12/02 12:31)
Re: RE: Spomenik 15.K.b.h.I.R.4. na planini Zagreben
Hm, si Schlik že poskusil? Samo ugibam...

SFronta
g. Zdraha
Posts: 250
(10/12/02 14:58)
Re: RE: Spomenik 15.K.b.h.I.R.4. na planini Zagreben
Treba je zreducirati izbor možnosti, ker bom šel potem še enkrat iskat po shematizmih, le da tokrat po abecednem seznamu. Ne vem, če si znaš predstavljati to - shematizem za k.u.k. Heer je kot telefonski imenik.

Tam vmes ni črk d, f, h, i, k, l, t, ki so previsoke. Nič ne štrli čez.

Gorazds
Pridruženi kanonir
Posts: 27
(11/12/02 8:11)
Re: RE: Spomenik 15.K.b.h.I.R.4. na planini Zagreben
Hm, če si prepričan, da tretja črka ni H, potem najbrž lahko tudi C, kot drugo izločiš...

Nekaj mi ni jasno, namreč 3/16 - do 6/17... Kdaj so postavili spomenik? Po vojni?

SFronta
g. Zdraha
Posts: 259
(11/12/02 10:25)
Re: RE: Spomenik 15.K.b.h.I.R.4. na planini Zagreben
Enota je bila tam do septembra 1917, torej lahko z malo logičnega sklepanja 8o ugotovimo, da je bil spomenik postavljen junija 1917.


Pojdi na:Return to Top of Page.


Piškotki & privacy policy